• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?

Data dodania: 2013-06-06 23:57:17, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 4253 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?
Oryginalny obraz: http://www.tabletkinaodchudzanie.edu.pl/wp-content/uploads/2012/09/kobieta-sie-objada.png

Uczucie głodu towarzyszy każdemu człowiekowi i jest sygnałem, że organizm domaga się dostarczenia mu koniecznych składników pokarmowych i budulcowych. To jeden z podstawowych instynktów, dzięki któremu człowiek jako gatunek przetrwał i skolonizował Ziemię. W czasach prehistorycznych zdobycie jedzenia na potrzeby bierzące i przetrwanie zimy było nie lada wyzwaniem. W czasach wojen głód był wszechobecny i zrozumiałe jest, że ludzie żyli z głęboko zakorzenioną obawą przed niedoborem pożywienia i cenili każdy okruszek chleba.
Obecnie, większość z nas nie musi obawiać się braku żywności, jednak uczucie głodu budzi nieuzasadnione obawy. Pomimo, iż nie ma zagrożenia wojnami, a lęk przed śmiercią z braku jedzenia wydaje się być czymś absurdalnym większość z nas reaguje panicznym strachem na myśl o tym, że nie będzie jeść, nawet przez krótki czas.
W konsekwencji starają się jak najszybciej pozbyć uczucia ssania w żołądku, tak jakby było zagrożeniem dla ich życia, odczuciem, z którym należy walczyć. Stąd ciągłe podjadanie i niezliczone przekąski w zasięgu ręki, najczęściej o niskiej lub zerowej wartości odżywczej.
Z czasem osoby te zaczynają pochłaniać ogromne ilości kalorii, podjadanie staję się niekontrolowanym nawykiem i w organizmie zachodzą niekorzystne procesy biochemiczne powodujące między innymi subiektywne odczucie tzw. głodu  toksycznego lub fałszywego, będącego przyczyną otyłości i wielu chorób.
Czy możemy spowodować, że zaczniemy odczuwać głód prawdziwy, zaspokajający rzeczywiste potrzeby naszego organizmu? Zdecydowanie tak!

To nasz mózg steruje poczuciem głodu i sytości....

Skomplikowany system chemoreceptorów w układzie pokarmowym analizuje każdy kęs pożywienia pod względem ilości kalorii, wartości odżywczej i uzyskane informacje przesyła do znajdującego się w mózgu podwzgórza. W żołądku znajdują się czujniki-receptory reagujące na sygnał rozciągania się ścianek, na zmianę objętości wypełniającej go treści pokarmowej. Jeśli pokarm nie zawiera wystarczającej ilości substancji budulcowych i błonnika mózg nie otrzymuje pozytywnego sygnału i nie pojawia się uczucie sytości. Stan taki powoduje z naszej strony zwiększenie ilości spożywanego pokarmu, rozciąganie ścianek żołądka, a w konsekwencji przejedzenie, problemy trawienne i nadwagę. Jeśli spożywa się wysoko odżywcze pokarmy zawierające wystarczającą ilość soli mineralnych, witamin, enzymów i błonnika odczucie nasycenia nastąpi bardzo szybko i ochota na jedzenie wysokokaloryczne przechodzi.

Na tropie głodu toksycznego.....

Odczucie głodu to podstawowy sygnał naszego organizmu, by dostarczyć mu paliwa zaspokajającego podstawowe funkcje życiowe. Działamy instynktownie i po każdym takim sygnale  sięgamy po jakąś przekąskę. Bardzo często jest tak, że nie potrafimy lub nie chcemy wsłuchiwać się w głos organizmu przekazującego nam wyraźnie informacje czego i o jakiej porze potrzebuje.
Bardzo wiele bodźców z naszego otoczenia może spowodować u nas przekonanie, że przyszła pora na posiłek, np. stres wywołuje pewne chemiczne reakcje w mózgu dające efekt głodu pozornego.

Nasze organizmy mają cudowną zdolność do samooczyszczania się. Proces ten przebiega wtedy, gdy nie dostarczamy kolejnych porcji szkodliwych pokarmów lub  powstrzymujemy się zupełnie od jedzenia.
U osób spożywających każdego dnia mało odżywcze pokarmy pojawia się natrętny toksyczny głód, który sprawia, że czujemy się bardzo nieprzyjemnie / bóle głowy, nudności, zmęczenie, drażliwość kurcze w żołądku lub chlupotanie w jelitach/. Dolegliwości te trwają dopóki nie zaczniemy dostarczać z jedzeniem lub piciem kolejnych porcji pustych kalorii hamujących naturalny proces autodetoksykacji. Aby temu przeciwdziałać sięgamy po nowe porcje niekorzystnych dla zdrowia pokarmów i wpadamy w błędne koło uzależnienia, które potęguje problem i równocześnie przeciwdziała jego rozwiązaniu.

Objawy głodu prawdziwego /fizjologicznego/...

Czujemy go wtedy, gdy organizm potrzebuje energii do sprawnego i wydajnego funkcjonowania.
Odczuwamy go w gardle i ustach, a nie w żołądku, czy naszych głowach. Jedzenie daje nam zwielokrotnione uczucie przyjemności i wyraźnie potrafimy określić jaka porcja zdrowego jedzenia zaspokaja biologiczne potrzeby naszego organizmu. Nie odczuwamy nieprzyjemnych dolegliwości jak w przypadku pojawienia się głodu fałszywego. Ciało wyraźnie podpowiada, że jest przygotowane do przyjęcia pokarmu, została wytworzona odpowiednia ilość enzymów koniecznych do prawidłowego ich strawienia.
Oznaką fizjologicznego głodu jest wyraźniejsze odczuwanie smaku, zwiększone wydzielanie śliny, odczucie ściskania w gardle. Przy spożywaniu pełnowartościowych i kompletnych składnikowo posiłków ten rodzaj głodu pojawia się najczęściej 2 razy dziennie.  

Przyczyny fałszywego głodu ......

niedożywienie -  jedząc nawet bez ograniczeń niewłaściwe pokarmy nasz organizm będzie przymierał głodem, ponieważ....

- brakuje mu do sprawnego funkcjonowania niezbędnych elementów,
- pokarmy nie są właściwie trawione,
- składniki odżywcze nie są odpowiednio wchłaniane przez komórki,
- składniki spożywanego jedzenia są zmienione chemicznie, co utrudnia ich metabolizm, np. poprzez napromieniowanie, czy obróbkę termiczną   

dodatki spożywcze –   spożywanie wysoko przetworzonych produktów zawierających chemiczne dodatki, np. wzmacniacze smaku, zapachu, stabilizatory, konserwanty, barwniki, mówiąc najogólniej powodują hormonalny chaos. Już samo wyeliminowanie z diety tego typu składników spowoduje ustąpienie ataków głodu i powolne oczyszczanie się organizmu ze szkodliwych metabolitów

farmaceutyki –   niektóre lekarstwa, np. obniżające ciśnienie krwi, zawierające kortyzol, czy stosowane w hormonalnej terapii zastępczej mogą nasilać objawy sztucznego głodu lub powodować znaczny przyrost masy ciała

zagrożenia emocjonalne lub mentalne -  kiedy trapią nas problemy, nie możemy poradzić sobie z codziennością, smutek towarzyszy nam każdego dnia odruchowo sięgamy po dodatkowe kalorie, najczęściej w postaci słodyczy lub innych sztucznych produktów spożywczych. Pełnią one funkcje pocieszyciela, pozwalają zapomnieć na moment o problemach, dają złudne wrażenie zaspokojenia naszych potrzeb. Czy jesteśmy w stanie zagryźć nasze smutki, przekąsić stres, czy przełknąć z colą gorycz porażki?

Głód bliskości, miłości, zabawy, duchowych przeżyć -  wszystkie te tęsknoty mentalne mogą powodować wysyłanie przez mózg tych samych bodźców chemicznych, które występują przy głodzie fizycznym, jedzenie staje się wtedy dla nas substytutem naszych potrzeb duchowych.

Uczmy się od dzieci....

Rodzimy się z umiejętnością rozpoznawania i reagowania na sygnału głodu. Noworodek, gdy jest głodny – płacze, Rodzic karmi je, by zaspokoić tę jego potrzebę. Starsze dziecko stanowczo odmawia jedzenia, gdy jest już syte lub organizm instynktownie odrzuca dany pokarm.
Dzieci jedzą tyle ile potrzebują i ani kęsa więcej. Niestety, z czasem dorośli zaczynają kontrolować ich apetyt i uczucie sytości.
Gdy dziecko grymasi przy jedzeniu marchewki zaniepokojona mama zachęca malucha jakimś ulubionym przysmakiem. Dziecko w ten sposób zje obie rzeczy w jednym posiłku i wyrabia w sobie nawyk jedzenia za coś lub dla kogoś. Zadowalając  rodzica, przekracza granicę instynktownego i fizjologicznego odczuwania sytości, pomimo, iż  wcale nie miało ochoty na dodatkową porcję. W przyszłości prawdopodobnie nie zje samej marchewki.

Słuchaj i reaguj właściwie na głosy swojego ciała....

Jeśli zechcemy i nauczymy się wsłuchiwać w komunikaty płynące z naszego ciała mamy wielką szansę uwolnić się z pułapki nałogowego dojadania, przejadania się, a nawet obżarstwa. Nasze ciało podpowie, czy właśnie spożyty posiłek jest odżywczy, czy powoduje rozregulowanie układu hormonalnego, pokarmowego. Z tego powodu należy zwracać szczególną uwagę na nasze samopoczucie i reakcję organizmu szczególnie w godzinę po posiłku.

Dobrze jest odpowiedzieć sobie na następujące pytania :
- czy tętno jest przyspieszone
- czy reaguje żołądek, jak pracują jelita, czy jest uczucie przepełnienia, wzdęcia
- czy pojawiła się senność, rozleniwienie, czy raczej przypływ życiodajnej energii
- jaki jest nastrój /wesołość, lekkość, drażliwość, ospałość/

Potrzebujemy mniej niż nam się wydaje...

Przeciętne fizjologiczne rozmiary żołądka dorosłego człowieka wynoszą od 0.5 do 1.5 litra
Uznaje się, że objętość jednorazowo przyjmowanego pokarmu nie powinna być większa niż 0.5 litra. Każda dodatkowa ilość pokarmu, czy napoju nadmiernie rozciąga żołądek i powoduje zwiększenie łaknienia oraz niepotrzebnie uciska sąsiadujące narządy.
Łakomczuchy mogą rozciągnąć go nawet do objętości 3 litrów!
Gdy na dobre pozbędziemy się fałszywego głodu, spożywane porcje jedzenia będą stosunkowo niewielkie i żołądek powróci do swojej fizjologicznej wielkości, a nasz układ nerwowy będzie sygnalizował rzeczywiste potrzeby pokarmowe.

Co możemy zrobić dla siebie i naszego ciała.....

- Regularnie wprowadzaj do diety produkty wysoko odżywcze, typu warzywa zielone i korzeniowe, owoce, pełne ziarno zbóż /najlepiej nie zawierające glutenu lub tylko niewielką jego ilość/, rośliny strączkowe, orzechy, olej lniany, niewielką ilość wysoko gatunkowego białka /mięso , ryby/ zawsze zrównoważonego porcją warzyw.
- Aby mieć pewność, czy to co czujesz jest prawdziwym głodem, czy tym pozornym, wypij szklankę wody czy niesłodzonej herbaty ziołowej, jeśli po pół godzinie nadal odczuwasz wzmożoną chęć do jedzenia to możesz spokojnie zasiąść do stołu
-  Jedz, aby zaspokoić głód, a nie nawyk. Jeśli rano spożyjesz pełnowartościowy posiłek długo nie odczujesz prawdziwego głodu. Nie jedz kolejnego posiłku tylko dlatego, że przyszła na niego jakaś sztywno ustalona pora. Osoby zdrowo odżywiające się jadają dwa posiłki dziennie i nie odczuwają głodu
-  Nie jedz przed ekranem telewizora czy komputera, nie czytaj w trakcie posiłku. Bądź skoncentrowany na jedzeniu, celebruj tę chwilę
-  Do każdego posiłku dodawaj sporą porcję zielonych warzyw, dostarczysz organizmowi tego co życiodajne i szybciej odczujesz nasycenie
-   Po jedzeniu umyj zęby, uzyskasz uczucie czystości i skutecznie zniechęci do sięgnięcia po jakąś przekąskę
-  Ogranicz do minimum ilość spożywanych produktów rafinowanych i gotowanych, są one pozbawione enzymów, naturalnych witamin i mikro- i makroelementów. Stąd przy obfitości pożywienia zapewne odczuwasz ciągły głód. W rezultacie zjesz kilkakrotnie więcej niż powinieneś

- Nie obawiaj się zdrowego odczucia głodu, ponieważ jest on tylko sygnałem, że powinieneś pomyśleć o przygotowaniu sobie posiłku, a nie przymusem bezmyślnego pochłaniania tego co akurat masz pod ręką

-  Osobista rada....ponieważ ciało i umysł człowieka są jednością ….znajdź w sobie pokłady zainteresowań w danej dziedzinie, poświęć się działaniu w tym co daje satysfakcję, radość, wyzwala hormony szczęścia, podnosi poziom adrenaliny, daje uczucie spełnienia, błogostanu.
Od Ciebie zależy, czy będzie to wynalazek na miarę XXI wieku, nauka obcego języka, wspinaczka wysokogórska, czy skopanie ogródka sąsiadce. Pełne zaangażowanie się w to co robisz wzbudzi silne emocje, da poczucie, że na prawdę żyjesz, a wrażenie pozornego głodu odejdzie w zapomnienie...

Własne przemyślenia i doświadczenia w unikaniu pułapek żywieniowych.

Wiedza na temat tego co się je, jakie są skutki spożywania danych pokarmów, jakie mechanizmy biochemiczne zachodzą w organizmie, jak mogą wyglądać organy wewnętrzne osoby jedzącej niewłaściwe pokarmy są bardzo pomocne w świadomym odżywianiu.

Jeśli zrobimy założenie, że jemy po to, aby żyć /nie odwrotnie/ będzie nam łatwiej postępować zgodnie z prawami przyrody i naszej fizjologii. Będziemy odporniejsi na krzykliwe reklamy, naciski otoczenia, wpływy aktualnej mody, nie będziemy kierować się tylko smakiem, czy zapachem, ale instynktownie wybierać to co służy naszemu organizmowi.
Ważne jest też, aby trwale zmienić własne myślenie, nie traktować zmian jako nowej diety, ale jako codzienny racjonalny sposób odżywiania. Bardzo pomocna jest w tym wizualizacja, zniechęcająca do objadania się sztucznym jedzeniem.
Wyobraźmy sobie, że po zjedzeniu wielkiej pizzy popitej butelką coli w naszym żołądku tworzy się papkowata masa, z której w procesie trawienia w jelicie grubym tworzą się cuchnące odpady kanalizacyjne. Niektóre składniki tych odpadów są absorbowane przez organizm i stanowią budulec naszych organów wewnętrznych, skóry, paznokci, wpływają na nastrój i siły witalne, obklejają wewnętrzne ścianki jelit. Warto także zerknąć do sedesu przed wyjściem z toalety. Przy odrobinie chęci odczytamy wiele informacji na temat sprawności działania naszego układu pokarmowego.  

Gdy nie możesz poradzić sobie z pokonaniem uzależnienia od pustych kalorii polecam ćwiczenie, które jest proste, skuteczne i bezbolesne. Otóż...

Postaraj wyobrazić sobie, że jesz coś co Cię uzależnia, a następnie zamienia się w coś dla Ciebie obrzydliwego, w coś co budzi wstręt i niechęć. Na każdego oddziałują inne rzeczy, np. robaki, błoto, zgniła trawa. Im realniejsze i bardziej odrażające będzie to wyobrażenie, tym szybciej nastąpi zamierzony efekt. Powtarzaj ćwiczenie za każdym razem, gdy chcesz sięgnąć po uzależniający pokarm, wypracujesz w ten sposób negatywne skojarzenie z żywnością, której chcesz się pozbyć z własnego menu. Po pewnym czasie skojarzenie to będzie trwałe i bardzo skutecznie ograniczy Twoje zachcianki. Ta, być może specyficzna metoda, pozwoliła mi w bardzo krótkim czasie na trwałe wyeliminowanie z jadłospisu lodów, wyrobów cukierniczych, pizzy, wyrobów wędliniarskich i wielu innych szkodliwych pseudo produktów spożywczych.

Niech to będzie Twój kolejny mały sukces na drodze ku świadomemu zdrowotnemu odżywianiu.....
 




Komentarze do artykułu: Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?:
  • Uzależnienie od jedzenia – najczęstszy nałóg współczesnego człowieka

    Każdy z nas zapewne słyszał o uzależnieniu od narkotyków, alkoholu, lekarstw i zdaje sobie sprawę jakie zagrożenia niosą dla organizmu, czy otoczenia. Do tej niechlubnej listy należy dopisać kolejną pozycję – nałóg jedzenia. Czy możliwe jest, by jedzenie straciło swoją...
  • Polecamy książkę: "Zachcianki pod kontrolą. Jak opanować pokusę jedzenia?"

    Co to takiego emocjonalne jedzenie? Ku zaskoczeniu niektórych emocjonalne jedzenie jest dość powszechnym zjawiskiem. Jednym słowem zajadamy swoje problemy. Jest to najprostszy i najszybszy sposób na "odreagowanie" smutku, samotności, stresu i wielu innych emocji. Niestety opłakany w skutkach.
  • Dlaczego w ogóle jemy?

    Jemy przede wszystkim, bo potrzebujemy energii. Jedzenie pokarmów jest jedną z metod produkowania energii, która potrzebna jest nam do wykonywania naszych czynności życiowych. Jeśli jemy za dużo lub rzeczy ciężkostrawne, dużo energii tracimy też na trawienie tego co jemy. Wyliczono,...
  • Posty i oczyszczanie cz.2

    Rodzaje postów oczyszczających, Post na surowych owocach, warzywach lub płynach, Post na warzywach gotowanych na parze, Post na pełnych ziarnach zbóż, Post na mikroalgach, Post całkowity, Co robić, aby dobrze pościć?
  • Pijmy na zdrowie

    Nasz organizm niezbyt dobrze radzi sobie z gromadzeniem wody. Nieustannie ją zużywa, choćby do oddychania. Nasze ciało dziennie zużywa dwa litry lub więcej wody. Płyny opuszczają je wraz z uryną i stolcem, potem oraz wydychanym powietrzem. To, czego organizm się...
Filmiki podobne do Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?:

GMO - Ustawowe oszustwo - cz.14

Czego o GMO nie dowiesz się z Wybiórczej.Rzeczywistość jest taka: ci co powodują najwięcej głodu i nędzy są tymi, samymi ludżmi, którzy mówią nam, co (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Lifewave - czy jest w stanie pomóc na reumatyzm i RZS? | Opinia Video

Więcej informacji: www.Lifewave.com/erazdrowia SZCZEGÓŁY: Wideo zostało nakręcone w trakcie otwartej prezentacji na temat Technologii Lifewave w Katowicach. W trakcie omawiania produktu Icewave do demonstracji zgłosiła się (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 20
Ostatnie Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby sta ... Więcej »
Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać p ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Naturalne leki na stres Wykorzystaj leki roślinne, które uspokoją Twoje nerwy oraz kąpiele i ćwiczenia oddechowe. Poznaj moc waleriany, rum ... Więcej »
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Szczaw - niedoceniona roślina W medycynie chińskiej zaleca się go stosować w skurczach żołądka, czyrakach, grzybicy, a także jako środek regul ... Więcej »
Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia pomoga pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto pomaga w leczeniu cukrzycy, ... Więcej »
Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego Olejek tymiankowy wskazany jest przy katarze, kaszlu, astmie, przeziębieniu, zapaleniu migdałku i zatok, ociężałoś ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.