• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Kulinarne duety

Data dodania: 2011-12-21 09:20:00, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 5114 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Kulinarne duety
Oryginalny obraz: http://grumko.blox.pl/resource/salatka_z_sera_i_pomidorow.jpg

Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe? Cenny dla organizmu produkt w niewłaściwym połączeniu z innym traci swoją moc albo wręcz oddziałuje szkodliwie. Okazuje się, że współpraca to duży krok do sukcesu, nie tylko w świecie ludzi. Warto zatem poznać bliżej dobre i złe duetyw menu.


Nasze prababcie przed ugotowaniem grochu, czy fasoli moczyły je przez kilka godzin, a kapustę gotowały w garnku bez pokrywki. Zwyczaj ten okazuje się, iż był i jest bardzo zdrowy. Odkryto bowiem, że ilość znajdujących się w surowej kapuście włoskiej, brukselce, brokułach oraz kalafiorze glikozydów - substancji utrudniających przyswajanie jodu - zmniejsza się gotując wspomniane warzywa bez przykrywki przez pierwsze 4 minuty.   

   
Z kolei, aby zapobiec utracie witamin w warzywach strączkowych (fasola, soczewica, groch, soja) należy je moczyć przed gotowaniem. Natomiast w przypadku warzyw bogatych w błonnik oraz w szczawiany takich jak szpinak, szczaw czyli substancje zmniejszające przyswajanie wapnia, cynku, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witamin A, B, D, E należy je gotować kilka minut by zmniejszyć ich negatywne oddziaływanie.


Świeże ogórki i surowe ziemniaki zawierają enzym: askorbinazę, która zmniejsza ilość witaminy C w organizmie dlatego surówki warzywne należy skrapiać sokiem z cytryny lub octem winnym lub nie łączyć surowych ogórków z pomidorami. Poza tym ziemniaki należy obierać tuż przed gotowaniem, nie powinno się ich moczyć w wodzie, szczególnie ciepłej. Obrane lub umyte należy wrzucić do wrzątku, albo gotować na parze.


Pieczywo razowe, pełnoziarniste, z soją, słonecznikiem lub siemieniem lnianym wbrew pozorom nie jest najzdrowsze, ponieważ zawiera m.in. fityniany, które zmniejszają przyswajanie i wykorzystanie żelaza, magnezu, cynku, wapnia i manganu, dlatego też zaleca się spożywanie mieszanego pieczywa pszenno-razowego.


Podobne właściwości wykazują tianiny - substancje wpływające na smak i zapach kawy oraz herbaty - zmniejszające przyswajanie żelaza i wapnia z posiłków. Najbogatsze są w nie czarna herbata oraz kawa, a także czerwona i zielona herbata. Możemy je zastąpić herbatą owocową lub ziołowa, wodą mineralną, sokiem owocowym lub kawą zbożową.


Czerwone mięso w towarzystwie czerwonego wina, podobnie jak herbata do drożdżówek to kolejny przykład na niezgrany duet. Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza zawartego w mięsie. Poza tym alkohol do potraw z grzybów to pewna niestrawność. Natomiast garbniki zawarte w herbacie utrudniają wchłanianie białka oraz minerałów takich jak żelazo, miedź, wapń, magnez oraz cynk.


Ser w towarzystwie pomidora to z punktu dietetycznego również nie najlepsza para pod względem zdrowotnym. Kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem zawartym w serze i tworzą nierozpuszczalne kryształki, które to odkładają się w stawach i mogą powodować ich dolegliwości.


Jak sami Państwo widzą na powyższych przykładach umiejętne dobrane pary to sukces nie tylko kulinarny, ale i zdrowotny. Zgrane duety poprawiają apetyt, zwiększają wartość odżywczą potrawy, regulują trawienie, nie narażają na niestrawność.

 

Agnieszka Biernat
terapeuta-dietetyk
Specjalista ds. profilaktyki
i promocji zdrowia        

Komentarze do artykułu: Kulinarne duety

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Kulinarne duety:
  • Tajemnice naszego organizmu cz. 1

    Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Czytaj jeszcze więcej.
  • Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

    Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Posiadają liczne właściwości lecznicze i wzmacniające.
  • Żelazo w diecie wegetariańskiej

    Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. Co więcej, można bardzo łatwo zwiększyć wchłanialność. Jak? Jest na to bardzo prosty sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki,...
  • Kiełki w naszej kuchni

    Fasola mung – wyhodowano ją w Chinach specjalnie w celu pozyskania kiełków . Zawiera najważniejsze witaminy – A, B, C, E oraz wapń, żelazo, fosfor, potas. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca i nowotworom. Brokuły - najbardziej znane ze swoich...
  • Orzechy - zdrowie i witalność

    Orzechy mimo dość wysokiej kaloryczności są bardzo dobrym sposobem na podniesienie kondycji organizmu i poprawienie naszego samopoczucia. Są źródłem wysokiej jakości białka i błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu, magnezu i witamin – A,...
Filmiki podobne do Kulinarne duety:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Witamina B17-Ukrywane Lekarstwo Na Raka-Film Dokumentalny

Autor przedstawia dowody świadczące o tym, iż rak jest chorobą wynikającą głównie z braku w diecie ludzi współczesnych podstawowego składnika pokarmowego, podobnie jak w przypadku (więcej...)

Koktajl oczyszczający i koktajl na stres wg Doktora Bardadyna

Dr Marek Bardadyn, (www.drbardadyn.com), lekarz i naukowiec, ekspert w dziedzinie żywienia, opracował "DIETĘ STRUKTURALNĄ" polegającą odchudzaniu bez wyrzeczeń oraz efektu jo-jo. Ta dieta odchudzająco - (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 17
Ostatnie Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby sta ... Więcej »
Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać p ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Naturalne leki na stres Wykorzystaj leki roślinne, które uspokoją Twoje nerwy oraz kąpiele i ćwiczenia oddechowe. Poznaj moc waleriany, rum ... Więcej »
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Szczaw - niedoceniona roślina W medycynie chińskiej zaleca się go stosować w skurczach żołądka, czyrakach, grzybicy, a także jako środek regul ... Więcej »
Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia pomoga pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto pomaga w leczeniu cukrzycy, ... Więcej »
Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego Olejek tymiankowy wskazany jest przy katarze, kaszlu, astmie, przeziębieniu, zapaleniu migdałku i zatok, ociężałoś ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.