• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

Data dodania: 2012-05-07 23:13:50, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 4793 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę
Oryginalny obraz: http://9.s.dziennik.pl/pliki/1922000/1922379-cukier-300-227.jpg

Natura stworzyła przed milionami lat instrukcję obsługi procesu naszej przemiany materii. Przed dwustoma laty zapoznaliśmy ten proces z cukrem, potem z białą mąką i polerowanym ryżem. Było to w tamtych czasach bardzo eleganckie. Dlatego też przestawiono produkcję naturalnych produktów na produkcję tych przetwarzanych. Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.

Niezwykłe – prawda?!


Z jednej strony Matka Natura obdarowuje nas „wyszczuplającymi” hormonami, z drugiej „tuczącymi”. Czy to do siebie pasuje? Aby lepiej to zrozumieć, pozwolimy sobie na krótki ekskurs w świat węglowodanów. Tutaj znajdziemy wyjaśnienie. Jedno musimy zaznaczyć: Matka Natura nie chce nas irytować insuliną. To, czy ten hormon spowoduje wzrost naszej wagi zależy od nas samych lub od naszych przyzwyczajeń żywieniowych.

Czy jemy cukier ze słodyczy, skrobię z ziemniaków i produktów zbożowych, czy błonnik z warzyw i owoców – zawsze przyjmujemy przy tym węglowodany. Wszystkie te różniące się od siebie substancje zbudowane są z cukrów prostych. Ta najmniejsza jednostka węglowodanów to najczęściej glukoza. Im więcej tych jednostek łączy się ze sobą, tym bardziej zespolony jest węglowodan.

Właśnie ta cecha jest ważna: istnieją bowiem cukry proste i złożone. Cukry proste zawarte są na przykład w cukrze spożywczym lub w produktach pszennych. Zawsze gdy spożywamy te produkty, porcja cukru dostaję się do krwi i poziom węglowodanów szybko rośnie. Przestraszona trzustka wydziela duże dawki insuliny. Dzięki temu, krew zostaje uwolniona przed molekułami glukozy, które wędrują tam, gdzie nie chcemy ich widzieć – do komórek tłuszczowych. I właśnie to powoduje tycie.

Jednak insulina nie ma przy tym nic złego na myśli. Chce tylko zapobiec, aby szybko wchłonięty cukier nie pozostawał we krwi i nie podnosił niebezpiecznego poziomu cukru. Insulina chce nas ochronić przed falą cukrów i dlatego pakuje je szybko do komórek tłuszczowych. Chcielibyśmy temu zapobiec, nasuwa się jednak pytanie: jak?

Rozwiązanie tej zagadki jest oczywiste: zamiast cukrów prostych jedzmy złożone, które znaleźć możemy na przykład w ziemniakach i produktach zbożowych. Organizm musi je bowiem najpierw rozłożyć na cukry proste, a to trwa. Ponieważ potrzeba na to godzin, trzustka nie musi produkować insuliny na „wysokich obrotach”. Przez wyżej wspomniany rozkład, cukry złożone doprowadzane są do krwi powoli, w postaci glukozy. Insulina może je spokojnie przerobić. Co oczywiście pozytywnie wpływa na figurę.

Tak więc jest to bardzo proste. Możecie jeść wszystko. Jednakże tylko z prawidłowych grup spożywczych. Nawet czekolada jest dozwolona, jeśli ma zawartość kakao na poziomie przynajmniej 60%. Wtedy problem prostych cukrów rozwiązuje się sam. Jeśli jednak przykładowo zjemy kawałek ciasta, wtedy jeszcze przez pięć godzin po tym małym grzeszku, komórki tłuszczowe pozostają zamknięte. Proces uwalniania tłuszczu jest tym samym zaburzony. Wtedy nie pomagają nawet hormony „wyszczuplające”, które aktywowane są dzięki cudownej recepturze IQ-Weight-Management. W takiej sytuacji nie pomoże nawet sport.

Unikajmy więc „szybkich” węglowodorów, zawartych w takich produktach jak: słodzone muesli, płatki kukurydziane, rogaliki, białe pieczywo, polerowany ryż, makaron, kluski, frytki, cukier, słodycze, lody, potrawy „z proszku”, lemoniada, słodzone soki, piwo i wiele innych.

Spożywajcie w zamian za to cukry złożone, zawarte w następujących produktach: muesli pełnoziarniste (bez cukru), miód akacjowy, dżem bez cukru, chleb pumpernikiel, chleb żytni, chleb pełnoziarnisty, chleb otrębowy, ryż naturalny, makaron razowy, ziemniaki, świeże warzywa, świeże owoce, sałatki, soki warzywne i owocowe, orzechy i inne.

Komentarze do artykułu: Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę:
  • Cztery Nowe Grupy Pokarmowe w leczeniu cukrzycy

    W badaniu przeprowadzonym na pacjentach z cukrzycą insulinozależną, pozostających na niskotłuszczowej diecie skrobiowej i regularnie ćwiczących, okazało się, że spośród grona 21 na 23 osób stosujących leki doustne oraz 13 z 17 osób na insulinie mogło zrezygnować z tradycyjnego...
  • Cukier, słodka trucizna

    Cukier, trzeci w kolejce po alkoholu i papierosach, środek silnie uzależniający co do szybkości i ilości, czyniący poważne zaburzenia w organizmie, a mimo to używany przez dzieci, powszechnie dostępny i społecznie akceptowalny. Zadziwiające...Tu dowiesz sie o 59 dowodach na to...
  • Cholesterin Balance - dbając o niski poziom cholesterolu

    Cholesterin-Balance zawiera wiele takich substancji naturalnych, jak na przykład beta-glukan, aby pozytywnie wpływać na poziom zdrowego cholesterolu. Naturalna siła beta-glukanu jest tak interesująca, że jest teraz tematem trzyletniego projektu Unii Europejskiej.
  • Napoje gazowane przyczyną raka trzustki

    Związek pomiędzy spożywaniem dużej ilości słodzonych napojów, a choroba nowotworową, wynika z faktu, że powodują one podwyższenie poziomu insuliny w organizmie. Trzustka jest organem wydzielniczym, komórki beta, zlokalizowane w tzw. wyspach Langerhansa, produkują ten hormon. Działanie insuliny polega na...
  • Cukier zabójca

    Cukier w postaci monosacharydów lub dwusacharydów znajdujemy w pożywieniu takim, jak słodycze, owoce, masło orzechowe, warzywa w puszkach, kostki rosołowe, lekarstwa, pasta do zębów, witaminy i bez mała wszystkie tak zwane produkty ‘beztłuszczowe”. Zagrożenie dla zdrowia, jakie stanowi jego...
Filmiki podobne do Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę:

Co to jest spirulina? Zalety i właściwości algi spirulina platensis

Spirulina zawiera aż 65% białka - podstawowego budulca organizmu ludzkiego! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 16
Ostatnie Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby sta ... Więcej »
Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać p ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Naturalne leki na stres Wykorzystaj leki roślinne, które uspokoją Twoje nerwy oraz kąpiele i ćwiczenia oddechowe. Poznaj moc waleriany, rum ... Więcej »
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Szczaw - niedoceniona roślina W medycynie chińskiej zaleca się go stosować w skurczach żołądka, czyrakach, grzybicy, a także jako środek regul ... Więcej »
Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia pomoga pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto pomaga w leczeniu cukrzycy, ... Więcej »
Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego Olejek tymiankowy wskazany jest przy katarze, kaszlu, astmie, przeziębieniu, zapaleniu migdałku i zatok, ociężałoś ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.