• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

Data dodania: 2014-06-13 04:44:24, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 6423 razy, Komentarzy: 2
Wrzuć na FacebookWykop!
Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

Poniżej przedstawiamy wywiad ze współpracującą z nami panią Agnieszką Biernat - terapeutą - dietetykiem, specjalistą ds. profilaktyki i promocji zdrowia. Właścicielką Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem ,kursy gotowania). Pani Agnieszka jest też autorką książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych oraz telewizyjnych, artykułów i wywiadów prasowych.

H.G.: Pani Agnieszko, mamy już czas nowalijek i owoców sezonowych takich jak truskawki. Niestety często mamy do czynienia z nawożonymi chemią zdrowymi darami natury. Nie każdy ma własny ogródek, lub dostęp do ekologicznych produktów. Jak sprawić aby te pokarmy roślinne były jak najmniej szkodliwe dla nas?

A.B.: Proponuję tani, prosty i w dodatku ekologiczny sposób na oczyszczenie owoców z bakterii, pasożytów i pestycydów. W tym celu będą potrzebne nam:  ocet jabłkowy najlepiej bio oraz soda oczyszczona inaczej wodorowęglan sodu 99,5% czystości bez dodatków antyzbrylaczy, całkowicie biodegradalna, poza tym dwie komory zlewu z zimną wodą lub dwie duże miski  z zimną wodą .

Receptura:

Na 1 litr wody ½ szklanki octu (do pierwszej komory lub miski )

oraz

na 1 litr wody 2-3 łyżek sody (do drugiej komory lub miski)

Umyte pod bieżącą wodą owoce lub warzywa należy umieścić najpierw do wody z octem na minimum 5 minut  lub najlepiej 10-15 minut, a następnie do wody z sodą również na taki sam czas. Owoce lub warzywa wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą i są gotowe do spożycia lub obróbki kulinarnej lub po osuszeniu do włożenia, do lodówki.

H.G.: Jak zadbać o właściwy poziom żelaza w organizmie w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej? Mówi się tyle o tym, że wysoki poziom żelaza jest  szkodliwy, że nie dobrze jest przyjmować syntetyczne suplementy żelaza. Jak to jest z tym żelazem?

AB.: Organizm człowieka potrzebuje żelaza w celu możliwości wytwarzania zdrowej krwi. Współtworzy z białkiem i miedzią hemoglobinę, która transportuje tlen z płuc do tkanek oraz z mioglobiną dostarcza tlen do komórek mięśni.

Żelazo możemy podzielić na hemowe i niehemowe. Pierwsze dostarczają jedynie produkty zwierzęce, drugie natomiast produkty roślinne. Do niedawna panowały wątpliwości czy żelazo niehemowe może stanowić jedyne źródło tego pierwiastka, czy organizm potrafi je spożytkować. Powyższe wątpliwości zostały jednak rozwiane dzięki ujawnionym wynikom badań przeprowadzonym w różnych rejonach świata. Ponadto okazało się, że żelazo niehemowe jest bezpieczniejsze dla naszego organizmu niż hemowe pochodzące z produktów  zwierzęcych. Kolejny z argumentów przemawiających na korzyść żelaza pochodzenia roślinnego to fakt, iż żelazo zawarte w żywności może być przyswojone przez nasz organizm w obecności witaminy C, miedzi oraz kobaltu. Produkty zwierzęce np. wątróbka, którą dotychczas uważano za najbogatsze źródło żelaza nie zawiera w ogóle witaminy C.

„Ściągę” na temat produktów bogatych w żelazo, miedź, kobalt i inne składniki krwiotwórcze, a także informację co utrudnia przyswajanie żelaza znajdziecie Państwo w mojej najnowszej książce "Dieta, która żywi i leczy", którą jeden z recenzentów nazwał „Biblią zdrowego myślenia i odżywiania” :-)

Na anemię chorują osoby stosujące mało urozmaiconą dietę, odżywiające się głównie produktami rafinowanymi, poza tym niewłaściwie przeprowadzające kuracje odchudzające i często używające leki.

Warto podkreślić również, że nadmiar żelaza w organizmie może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia a nawet życia człowieka. Powoduje bowiem wzrost wolnych rodników, a te z kolei mogą uszkadzając komórki w naszym organizmiei prowadzić do chorób nowotworowych.

H.G: Jest dużo zamieszania wokół witaminy B12. Choć różne źródła podają, że zawiera ją spirulina, chlorella, czy młody jęczmień, a nawet tofu. Inne źródła podają, że nie ma roślinnych źródeł tej witaminy. Jak to jest i czy weganie są skazani jednak na to by przyjmować ją syntetycznie?

A.B.: Obowiązkowo witaminę B12 (kobalaminę) muszą suplementować wszyscy weganie. Wegetarianie natomiast warto żeby co jakiś czas kontrolowali laboratoryjnie jej poziom i jeśli zajdzie taka potrzeba także ją suplementowali. Oprócz zażywania suplementu warto również sięgać po produkty fortyfikowane czyli wzbogacane w witaminę B12. Są to mleka roślinne, np. sojowe, ryżowe, owsiane czy desery sojowe.

Spirulina, chlorella, młody jęczmień, tofu i inne produkty roślinne nie są źródłem witaminy B12, na której można bazować.

Pragnę także podkreślić, iż wg dr Romana Pawlaka nie tylko weganie powinni kontrolować poziom witaminy B12 we krwi, ale również osoby tradycyjnie się odżywiające, m.in. osoby starsze. Wraz z wiekiem często wiele osób ma problemy z przyswajaniem witamin i minerałów stąd łatwo o ich niedobory.

Pierwszym objawem niedoboru kobalaminy jest zapalenie błony śluzowej jamy ustnej. Inne z możliwych objawów to kłopoty z pamięcią. Długotrwały niedobór prowadzi natomiast do anemii, wywołuje zaburzenia wszystkich funkcji organizmu, może także spowodować paraliż.

H.G.: Istnieje przekonanie i zalecenie o konieczności spożywania dużych ilości białka przez wegetarian. Czy czasami większość wegetarian nie idzie w kierunku przebiałkowania ze względu na duże ilości kasz i roślin strączkowych? Czy nasza dieta powinna zmierzać bardziej w kierunku warzyw i owoców?

A.B.: Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe mówią, że najzdrowsza dieta człowieka to taka, która zawiera głównie węglowodany, jak najmniej przetworzone oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu roślinnego. Wspomniana zasada obowiązuje zarówno dzieci, jak i dorosłych, zmieniają się tylko proporcje poszczególnych składników. Zgodnie z Narodowym Instytutem Maxa Plancka w Niemczech, jednej z najznakomitszej instytucji badawczej w dziedzinie żywienia na świecie, istnieje wiele roślinnych źródeł białka, które są równie dobre lub lepsze od białka pochodzenia zwierzęcego.

Skomponowanie zdrowego, pełnowartościowego posiłku białkowego z produktów roślinnych jest jak najbardziej możliwe. Ponadto białko roślinne jest lżej strawne i pozbawione działań ubocznych w przeciwieństwie do białka zwierzęcego. Strzeżcie się lekarzy i dietetyków, którzy skracają ludzkie życie, zalecając dietę wysokobiałkową. Dieta ta jest przyczyną nie tylko osteoporozy lecz także głównym sprzymierzeńcem nowotworów, guzów, narośli skórnych, niewydolności wątroby i innych poważnych chorób – przestrzega Dr Nand Kishare Sharma.

Ja również jako specjalista ds. promocji zdrowia i dietoprofilaktyki, edukator zdrowia oraz autorka książki "Dieta która żywi i leczy" podzielam powyższy pogląd . Zarówno z ilością białka zwierzęcego, jak i roślinnego nie należy przesadzać, bo każdy nadmiar, nawet najzdrowszych produktów jest niezdrowy.

Odpowiadając na Pani pytanie czy  czasami większość wegetarian nie  idzie w kierunku przebiałczenia? Na podstawie analiz diet wegetariańskich oraz wegańskich, które przeprowadzam podczas konsultacji dietetycznej w Gabinecie Dietoterapii muszę powiedzieć, że rożnie z tym bywa. Czasem rzeczywiście jest zdecydowanie za dużo tego białka, innym razem z kolei zdecydowanie za mało.

Osoby, które mają wątpliwości czy ich jadłospis jest prawidłowo skomponowany zapraszam serdecznie do skorzystania z indywidualnych porad zdrowotno-dietetycznych stacjonarnych lub przez Skype w Gabinecie Dietoterapii.

Komentarze do artykułu: Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

Nick:
E-mail:


Znafca
2015-05-12 10:04:23
Ja mam odżywkę żelazową z kubka.Jak biorę napój to ze rdzy się coś przedostaje.Nawet na tyle sporo że jest wyraźny smak.
A co do witaminy b12-czy spożywając inne związki kobaltu w ilości 3 razy wyższej niż ilość ich z witaminy b12 to w organizmie powstanie ile trzeba?Czy jednak trzeba koniecznie ta substancje dostarczać.Ewentualnie czy można samemu zrobić ta witaminę w prosty sposób z innych prostych związków kobaltu w sposób biotechnologiczny?


krokiet
2014-12-04 20:16:54
Oczywiście, że wątroba zawiera witaminę C....
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/827

Artykuły podobne do Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej:
  • Polecamy książkę: "Dieta, która żywi i leczy"

    Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Można powiedzieć, że jest to Biblia zdrowego myślenia i odżywiania, będąca szczególnym uzupełninieniem bestselleru „The Wellness Revolution” Paula Zane Pilzera.
  • Żelazo w diecie wegetariańskiej

    Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. Co więcej, można bardzo łatwo zwiększyć wchłanialność. Jak? Jest na to bardzo prosty sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki,...
  • Żelazo - obalamy mit

    Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też...
  • Zjedz choroby

    Dietoterapia czyli leczenie żywieniem to najprostsza, najtańsza i niezwykle skuteczna, naturalna metoda dbania o zdrowie. Właściwa dieta wzmacnia nasz organizm, dodaje siły, wpływa korzystnie na utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, opóźnia proces starzenia, pozytywnie oddziałuje na psychikę. Dietą można leczyć drobne...
  • Warsztaty Rewitalizująco - Odmładzające, 9 - 11.11.2012

    Zapraszamy na Warsztaty Rewitalizująco - Odmładzające pod hasłem "Czuję się dobrze i wyglądam dobrze", które odbędą się w dniach 09.11.12 - 11.11.12. Nauczysz się jak dbać o zdrowie, urodę i dobry nastrój.
Filmiki podobne do Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej:

Dieta która żywi i leczy - Agnieszka Biernat - 8.07.2014

Janusz Zagórski rozmawia z Agnieszka Biernat, autorką książki pt. "Dieta która żywi i leczy", a także programów i wywiadów radiowych (Radio Opole, Radio Wrocław, Radio (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 19
Ostatnie Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby sta ... Więcej »
Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać p ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Naturalne leki na stres Wykorzystaj leki roślinne, które uspokoją Twoje nerwy oraz kąpiele i ćwiczenia oddechowe. Poznaj moc waleriany, rum ... Więcej »
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Utrzymanie Zdrowia
5 domowych sposobów na zmęczone oczy 5 sprawdzonych sposobów, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowo wyglądającymi oczami w każdej sytuacji – po dług ... Więcej »
10 powodów dla których warto pić herbatkę z czystka Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy ... Więcej »
Szczaw - niedoceniona roślina W medycynie chińskiej zaleca się go stosować w skurczach żołądka, czyrakach, grzybicy, a także jako środek regul ... Więcej »
Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia pomoga pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto pomaga w leczeniu cukrzycy, ... Więcej »
Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego Olejek tymiankowy wskazany jest przy katarze, kaszlu, astmie, przeziębieniu, zapaleniu migdałku i zatok, ociężałoś ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.