• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Po zdrowie w głębiny morskie

Data dodania: 2010-11-05 21:44:47, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 7198 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Po zdrowie w głębiny morskie
Oryginalny obraz: http://botane.info/wp-content/uploads/2010/04/morszczyn-300x200.jpg

Morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus) to popularny glon morski należący do brunatnic. Znajduje się on głównie w wodach Atlantyku. Morze Bałtyckie także kryje go w swojej otchłani. Naukowcy donoszą, że morszczynów w Bałtyku jest już coraz mniej. Prowadzone są działania, które mają odtworzyć kolonie tych glonów w polskim morzu. Zmniejszanie się ilości glonów w morzu jest negatywne dla środowiska, ponieważ ich obecnością uwarunkowane jest przetrwanie wodnych zwierząt, choćby np.: ryb. Uniwersytet Sztokholmski wraz z Morską Stacją Uniwersytetu Gdańskiego podejmują się działań, które pozwolą na znalezienie przyczyn takiego stanu rzeczy w polskim morzu.


Właściwości wspomnianych glonów okazały się na tyle cenne dla człowieka, że są one wykorzystywane do produkcji suplementów diety w postaci odsolonego suszu i ekstraktów. Morszczyn charakteryzuje się bardzo dużą zawartością jodu, bromu, kwasu alginowego, fukoksantyny i karotenu. W mniejszych ilościach zawiera także inne cenne składniki takie jak: mangan, magnez, cynk, miedź, potas, sód siarkę czy chlor. W jego składzie znajduje się także mannitol, który w wysokich stężeniach odznacza się delikatnymi właściwościami przeczyszczającymi. Zawarte w surowcu polisacharydy łatwo pęcznieją w jelitach i ułatwiają wypróżnianie u osób z atonią jelit oraz zaparciem. Gama wykorzystania morszczynu rozprzestrzeniła się na przemysł spożywczy, a także kosmetyczny . Można go znaleźć np. w niektórych lodach jako jeden ze składników oraz herbatkach ziołowych.


W kuchniach orientalnych występuje on także pod nazwami: kombu, kelp, wakame. W Japonii produkowany jest na szeroką skalę. Przygotowuje się z nich wywary warzywne, można też jeść je w postaci surowej. Morszczyny można wykorzystywać jako dodatek do gotowania roślin strączkowych. Ich obecność wpływa na poprawę ich trawienia, przeciwdziałając wzdęciom. Można także z nich przygotowywać napary do picia.


Uzupełnienie diety w morszczyny morskie zaleca się szczególnie osobom, które mogą mieć niedobory jodu oraz nie spożywają ryb morskich (lub które uważają, że zawartość jodu w rybach jest wątpliwa). Zaleca się je także osobom z niedoczynnością tarczycy oraz w profilaktyce miażdżycy czy chorób krążeniowych. Mówi się też o ich pozytywnym wpływie na regulowanie szybkości przemiany materii. Jod uczestniczy bowiem w zarządzaniu energią w organizmie. Można zatem domniemywać, że ich obecność w diecie może wspomagać proces odchudzania.


Połączenie antyoksydacyjnego działania biologicznie aktywnych składników glonu z enterosorpcyjnym efektem kwasu alginowego daje działanie radioochronne i oczyszczające. Stąd morszczyn pęcherzykowaty potrafi usuwać z organizmu metale ciężkie (m. in. ołów, rtęć) oraz radionuklidy.
Morszczyn pęcherzykowaty jest skuteczny w stanach zapalnych układu moczowo-płciowego oraz w dysbakteriozie (hamuje rozwój patogennej mikroflory bakteryjnej). Morszczyn ogólnie posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, ale także sprzyja gojeniu się ran.
 

Komentarze do artykułu: Po zdrowie w głębiny morskie

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Po zdrowie w głębiny morskie:
  • Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

    Większość wodorostów ma wiele właściwości wspólnych, m.in. odtruwają organizm, oczyszczają układ limfatyczny, działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, są skuteczne w walce z nadwagą.
  • Olej lniany - właściwości nasion lnu

    Niepodważalnym akademickim autorytetem, w zakresie wyjątkowo prozdrowotnych właściwości oleju lnianego, jest doktor Johanna Budwig. Nasiona lnu (siemię lniane) w swoim składzie zawierają duże ilości cennych składników.
  • Grzyby na zdrowie!

    Wielu ludzi odrzuca grzyby określając je jako ciężkostrawne i bez walorów odżywczych. Ale nic bardziej mylnego! Podajemy kilka powodów dla których warto jeść grzyby.
  • Olej lniany na zdrowie!

    Rezultaty kilkunastu badań nad fitoestrogenami pozwalają przypuszczać, że lignany pomagają zapobiegać nowotworom piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn, oraz pomagają w ich leczeniu. Szczególnie dobre rezultaty uzyskano u kobiet po menopauzie, kiedy to ryzyko zachorowania na raka piersi znacząco...
  • Pyłek kwiatowy i pierzga

    Pyłek poprawia odporność, działa korzystnie w stanach osłabienia systemu nerwowego, ma działanie przeciwgrzywbiczne i przeciwbakteryjne. Pomocny w leczeniu alergii. Pierzga wykazuje właściwości przeciwanemiczne oraz jest pomocna w rekonwalescencji.
Filmiki podobne do Po zdrowie w głębiny morskie:

Koktajl oczyszczający i koktajl na stres wg Doktora Bardadyna

Dr Marek Bardadyn, (www.drbardadyn.com), lekarz i naukowiec, ekspert w dziedzinie żywienia, opracował "DIETĘ STRUKTURALNĄ" polegającą odchudzaniu bez wyrzeczeń oraz efektu jo-jo. Ta dieta odchudzająco - (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Odżywianie a dobre samopoczucie, kondycja i zdrowie (1/7)

To co jadamy i pijemy na co dzień ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz kondycję fizyczną. Za pomocą odpowiednio dobranych składników jadłospisu można (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 22
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Orzechy - zdrowie i witalność Orzechy mimo dość wysokiej kaloryczności są bardzo dobrym sposobem na podniesienie kondycji organizmu i poprawienie ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Olej rycynowy Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi- czyli Olej Dłoni Chrystusowej) jest olejem tłoczonym z nasion ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.