• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Przyprawy

Data dodania: 2011-04-05 00:53:21, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 6442 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Przyprawy
Oryginalny obraz: http://galeria.pychotka.pl/images2/klz1236782850i.jpg

Nieodłącznym elementem zdrowej kuchni są przyprawy. Poza nadawaniem smaku i aromatu mają również silne działanie energetyczne, uławiają trawienie posiłków  a także wzbogacają organizm w witaminy i minerały. Wiele z nich ma też  cenne właściwości lecznicze. Warto zapoznać się bliżej chociażby z tymi najpopularniejszymi w naszej kuchni.


Bazylia – pochodzi z Indii, ma lekko korzenny zapach i orzeźwiający smak. Jest bogata w witaminy A, C, B oraz żelazo, potas, magnez i wapń. Działa wspomagająco na układ trawienny, ma też działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Dodawana jest do sałatek, surówek, zup, potraw z pomidorów, ryb, drobiu, pizzy. Świeże listki można dodawać do zimnych sosów, majonezu, kanapek, białego sera.

Cynamon
– ta egzotyczna przyprawa o słodkim, lekko piekącym smaku pochodzi z Chin. Wzmacnia serce, żołądek i nerki. Doskonale komponuje się z deserami i ciastami, potrawami z ryżu, zupami owocowymi, jest też niezastąpionym dodatkiem do kawy, wina i różnego rodzaju napojów.

Czosnek
– o charakterystycznym ostrym smaku, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie (występująca w czosnku allistatyna niszczy gronkowce), obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wpływa oczyszczająco na jelita. Doskonale nadaje się do surówek, sałatek, zup, warzyw, mięs, dań z jaj, kanapek.

Imbir
– ostry smak tej przyprawy wpływa rozgrzewająco na organizm, dlatego stosowany jest często w łagodzeniu przeziębienia. Działa wzmacniająco na żołądek i płuca, jest pomocny  w chorobach krążenia. Wykorzystywany do mięs, sosów, zup oraz do potraw słodkich.

Kminek
- wyróżnia się ostrym, korzennym smakiem i aromatem.  Zapobiega wzdęciom, wzmacnia żołądek i ułatwia trawienie, pobudza czynności serca i układu nerwowego. Zmielone owoce kminku nadają niezastąpiony aromat sałatkom i pastom, w całości używany jest do kapusty, pieczywa, pasztecików, żurku.

Koper włoski
– przyprawa o ostrym, korzennym smaku, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Owoce kopru włoskiego znane są z właściwości przeciwkaszlowych, pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, działają moczopędnie. Stosowany do zup, sosów, dań mięsnych, warzyw a także wypieków i nalewek.

Lubczyk
– o charakterystycznym korzennym smaku i intensywnym zapachu. Pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i rozkurczowo na układ trawienny, pomocny w dolegliwościach układu moczowego i nerek.  Używany do zup, sosów, warzyw, mięs, sałatek, surówek.

Majeranek
– wspomaga procesy trawienne, pomocny przy bólach migrenowych, bezsenności, działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie. Stosowany do sosów, potraw mięsnych, pieczeni, zup, warzyw, grzybów.

Oregano
– o delikatnym zapachu i lekko korzennym, gorzkim smaku. Ma właściwości bakteriobójcze, wzmacnia żołądek,  pobudza czynności wydzielnicze w organizmie. Przyprawiane są nim warzywa, sałatki, dania mięsne, sosy i zupy.

Pietruszka
  – zawiera sporo witaminy A i C oraz chlorofilu. Działa wzmacniająco, dlatego polecana jest szczególnie  w okresie wiosennym, pomocna przy anemii, chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Ma zastosowanie do  potraw warzywnych, sałatek, zup, ryb, ziemniaków, sosów.

Tymianek
– ma wyrazisty smak i orzeźwiający zapach, stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych.  Pomocny w dolegliwościach dróg oddechowych, przy zapaleniu oskrzeli, astmie. Wzbogaca smak potraw mięsnych, pasztetów i zup.

Źródło: „Energia życia, energia pożywienia” – Bożena Żak – Cyran, Łódź 2008; „Zioła dla wszystkich” D. i P. Matera, Warszawa 1990; „Apteka natury” – Jadwiga Górnicka, Warszawa

Komentarze do artykułu: Przyprawy

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Przyprawy:
  • Zioła - proste kompozycje na zdrowie

    Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.
  • Zimnotłoczone oleje roślinne

    Najkrótszy i najzdrowszy zarazem proces produkcji przechodzą oleje nierafinowane. Są wyciskane tylko mechanicznie (w prasach), w stosunkowo niskich temperaturach (poniżej 70⁰C). Zachowują swój smak, aromat, kolor i konsystencję. Nie tracą naturalnych składników odżywczych oraz witaminy E, która chroni je przed...
  • Imbir - na zdrowie i na urodę

    Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa trawienie, usuwa stany zapalne, poprawia krążenie krwi, przeciwdziała nudnościom i wymiotom, działa przeciwobrzękowo, a także pomocny jest w przeziębieniach.
  • Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

    Większość wodorostów ma wiele właściwości wspólnych, m.in. odtruwają organizm, oczyszczają układ limfatyczny, działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, są skuteczne w walce z nadwagą.
  • Oregano i olejek z oregano

    Olejek z oregano ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze, ma też wiele innych właściwości, wykorzystywany m.in. w chorobach układu oddechowego i trawiennego. Pomocny w bólach zębów i przy bolących stawach.
Filmiki podobne do Przyprawy:

Native American Spiritual Music 2

A selection of graphics and the great music of oliver shanti combine in this 2nd video of native american spiritual music. Indian spirituality centers on a (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Dieta Alleluja

Dieta Alleluja działa terapeutycznie, wykorzystując naturalne siły organizmu. Stosowana dokładnie wg zaleceń, uruchamia tzw. odżywianie endogenne, co wpływa na oczyszczanie komórek z toksyn, a także (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 15
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Olej rycynowy Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi- czyli Olej Dłoni Chrystusowej) jest olejem tłoczonym z nasion ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.