• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Zapomniane zboża

Data dodania: 2010-10-24 01:04:51, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 6512 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Zapomniane zboża
Oryginalny obraz: http://m.onet.pl/_m/20359575d7d91d3ec69bbca455bc399b,14,1.jpg
W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie w ostatnich dekadach dramatycznie spadło – są produkty pełnoziarniste, tzw. "Pełne Ziarna".

Zboża w postaci pełnoziarnistej były podstawowym pożywieniem prawdopodobnie już od paleolitu. Twierdzi się nawet, że to dzięki zbożom ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Tego typu pożywienie można łatwo i długo przechowywać, jest niezwykle pożywne, proste w przygotowaniu do zjedzenia oraz stosunkowo proste w uprawie. Niestety, w drugiej połowie XX wieku spożycie produktów pełnoziarnistych zaczęło systematycznie spadać, ustępując miejsca produktom na bazie wysokooczyszczonej, białej mąki. A szkoda.

Jeszcze kilkanaście lat temu głównym składnikiem naszych śniadań, obiadów i kolacji były właśnie pełne ziarna, głównie w postaci różnego rodzaju kasz i naturalnych płatków zbożowych. Wraz z transformacją ustrojową na naszych stołach zagościły produkty zachodnich koncernów, będące jakoby smaczniejszą alternatywą dla "mdłych" kasz – płatki kukurydziane. Po dziś dzień uśmiechnięte dzieci w kolorowych reklamach zachęcają do zakupu jednego z kilkudziesięciu rodzajów płatków, towarzyszy im ciepły głos "Mamy" – "Zawsze dbam, by moja rodzina jadła zdrowe śniadania, dlatego codziennie spożywamy pełną miskę płatków firmy xxx" ;-). Płatki kukurydziane to wysokoprzetworzona żywność, wyprana z wszelkiego rodzaju witamin i enzymów, pieczona w wysokich temperaturach. Dla dzieci kupuje się oczywiście płatki "chrzczone" dodatkowo "bóg-wie-czym-jeszcze", słodzone białym cukrem, o którego zgubnym wpływie na zdrowie już pisałem. Zalewa się to produktem zwanym mlekiem, którego cechy wspólne z mlekiem z przed 20 lat ograniczają się do białej barwy :-).


Czym właściwie są produkty pełnoziarniste?

Są to nasiona zbóż w naturalnej postaci lub produkty spożywcze zawierające nasiona zbóż, które NIE zostały pozbawione w czasie przetwarzania okrywy owocowo-nasiennej (skorupki). Jest to bardzo ważne, ponieważ okrywa ziarna zawiera ogromną większość witamin i minerałów. Są to również produkty poddane obróbce takiej jak łamanie, kruszenie, mielenie, moczenie, gotowanie czy kiełkowanie.

Lista najbardziej popularnych zbóż dostępnych w handlu:

    * Szarłat wyniosły (Amarantus), Jęczmień, Gryka, Pszenica, Kukurydza

    * Proso, Owies, Żyto , Sorgo, Orkisz, Ryż i Dziki Ryż




Korzyści Dla Twojego Zdrowia

Badania dowiodły, że spożywanie 3 porcji pełnoziarnistej żywności dziennie, znacznie obniża ryzyko zachorowania na wiele chronicznych chorób. Najlepiej jeść produkty pełnoziarniste z każdym głównym posiłkiem, aczkolwiek badania dowodzą, że nawet 1 porcja tego typu pożywienia dziennie również ma znaczący, pozytywny wpływ na zdrowie.

Główne korzyści zdrowotne płynące z regularnego spożywania pełnych ziaren, udowodnione przez wielokrotne badania:

    * Pomagają w walce z otyłością, nadwagą i mają wpływ na długotrwałe utrzymanie prawidłowej wagi.

    * Obniżenie ryzyka wystąpienia zawału o 30 - 36%

    * Obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy II typu o 21 – 30%

    * Obniżenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia 25-28%


Oraz:

    * Zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę, są wskazane dla astmatyków.

    * Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego.

    * Regulują ciśnienie krwi.

    * Pomagają usunąć złogi cholesterolu w układzie krwionośnym.

    * Wzmacniają dziąsła, pomagają zapobiegać chorobom dziąseł.

    * Są bogatym źródłem błonnika, który wspiera oczyszczanie jelit.

    * Są prawdziwymi "magazynami" witamin i minerałów – są bogatym źródłem fosforu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, niacyny, witamin z grupy B oraz protein.


Ziarna w Twojej diecie

Produkty zbożowe są dostępne w praktycznie każdym sklepie, bogatą ofertę znajdziecie również w internecie. Szczególną uwagę chciałbym zwrócić na płatki owsiane i orkiszowe – są tanie i zawierają cały wachlarz witamin i minerałów. Są lekkostrawne i szybkie w przyrządzaniu. Do obiadu warto podać kaszę – gryczaną dla dorosłych (najbogatsza w składniki odżywcze kasza, dostępna w każdym sklepie, jest również najmniej przetworzoną z dostępnych kasz), zaś naszym małym pociechom, szczególnie tym najmłodszym - jaglaną (lekko strawna), a tym nie uczulonym na gluten – manną.

UWAGA:
Wszystkie ziarna (właściwie wszystkie nieprzetworzone produkty zbożowe - kasze, otręby itd.) należy moczyć w czystej, chłodnej wodzie przez przynajmniej 12 godzin przez gotowaniem! Ziarna zawierają kwas fitynowy oraz inhibitory enzymów. Moczenie aktywuje te substancje, powodując ich rozpad, co pozwala naszemu układowi trawiennemu na pełne i łatwiejsze przyswojenie minerałów, enzymów i witamin. Dodatkowo, namoczone produkty zbożowe gotują się znacznie szybciej, co ogranicza straty substancji odżywczych podczas długiego gotowania.


Oszust piekarz

Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis "zawiera błonnik", są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za pełnoziarniste – typ 2000 oraz 1850, tzw. "grahama". W dużym uproszczeniu – im niższy typ mąki (np. 450 – mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak piekarze fundują nam często niespodzianki.

Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę "ulepszaczy". Największe oszustwo polega na sprzedaży "chleba razowego", w którego skład wchodzi m.in. "mąka żytnia, mąka pszenna, karmel". Jaką funkcję pełni karmel? Barwiącą – z jasnego chlebka robi się jasno lub ciemno brązowy. A skoro do wypieku "razowego" chleba nie użyto wysokiego typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu używa się też innych barwników (chleb z E w składzie nie jest chlebem w pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu mąki.

Najbezpieczniej (niekoniecznie najtaniej) jest piec pieczywo własnym sumptem. Zabiera to niestety troszkę czasu, wymaga wiedzy i poczynienia inwestycji w odpowiedni sprzęt i surowce. Jeśli jednak jesteś w stanie wygospodarować troszkę czasu na ten cel, na pewno warto się tematem zainteresować – zaprocentuje zdrowiem Twojej rodziny.


Smacznego :-).

Komentarze do artykułu: Zapomniane zboża

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Zapomniane zboża:
  • Zboża i produkty zbożowe oraz ich właściwości

    Pełne ziarna zbóż dostarczają wszystkich potrzebnych minerałów, wzmacniają, oczyszczają organizm i odbudowują jego głębokie struktury. Są nieocenionym źródłem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dostarczając przy tym sporo energii życiowej i dobrego samopoczucia.
  • Płatki

    Najzdrowsze płatki to te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Są zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Znakomite na śniadanie, czy jako wyśmienity dodatek do zup czy deserów.
  • Otręby

    Otręby zawierają witaminy z grupy A i E, makro- i mikroelementy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz magnez. Mają rewelacyjne działanie w diecie antycholesterolowej, odchudzającej i regulującej przemianę materii.
  • Ostrożnie z produktami zbożowymi

    Drożdże z mąką i wodą (w ciastkach) produkują kwas fitynowy, który kradnie minerały z organizmu. Najlepiej jadać chleb na zakwasie.
  • Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

    Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.
Filmiki podobne do Zapomniane zboża:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

O manipulacjach w mediach na temat GMO

Krótki wstęp na temat firmy MONSANTO firmy krzak, która zapoczątkowała całe to określenie GMO (genetycznie modyfikowana żywność) na skalę światową nie zwracając uwagi na etyczne (więcej...)

Koktajl oczyszczający i koktajl na stres wg Doktora Bardadyna

Dr Marek Bardadyn, (www.drbardadyn.com), lekarz i naukowiec, ekspert w dziedzinie żywienia, opracował "DIETĘ STRUKTURALNĄ" polegającą odchudzaniu bez wyrzeczeń oraz efektu jo-jo. Ta dieta odchudzająco - (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 23
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Olej rycynowy Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi- czyli Olej Dłoni Chrystusowej) jest olejem tłoczonym z nasion ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.