• Woda Redox
  • Preparaty Invex Remedies
  • »
  • Woda Redox
  • W sklepie Spirulina
  • W sklepie PodarujZdrowie
  • Invex Remedies

Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?

Data dodania: 2010-10-25 20:43:55, Dodane przez: Kuba
Wyświetlony 24665 razy, Komentarzy: 1
Wrzuć na FacebookWykop!
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?
Oryginalny obraz: http://www.elanaspantry.com/blog/wp-content/uploads/2010/03/ginger-cilantro-green-shake.jpg

Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw takich jak; sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i inne .

 

Co odróżnia ten rodzaj napoju od innych?

Odpowiedź brzmi; duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.

 

Czym jest chlorofil i jak wpływa na ludzki organizm?

Chlorofil to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony. Oprócz tego nazywany jest „roślinną krwią” a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny- różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu. Większość zielonych warzyw zawiera-2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Aby dać pewne wyobrażenie o ilościach tych pierwiastków w niektórych pokarmach roślinnych to na przykład w 100 gramach surowej pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu, gdzie dzienne zapotrzebowanie człowieka to 18 mg żelaza. Chlorofil dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony, pomimo że rezultaty ujawnione w badaniach naukowych są niezwykle obiecujące i optymistyczne:
  • Zwalcza liczne bakterie patogenne
  • Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach
  • Łagodzi bóle
  • Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu budowy molekularnej chlorofilu, która jest podobna do budowy hemoglobiny).
  • Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie
  • Wzmacnia mięsień sercowy
  • Delikatnie odwadnia
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Spowalnia proces utleniania się komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu, jak i arteriosklerozie
  • Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki
  • Przyspiesza proces gojenia ran
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem
  • Zapobiega chorobom nowotworowym
  • Reguluje transport jelitowy
  • Eliminuje toksyny i metale ciężkie

Zalety  zielonych soków/ koktajli


Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów;prowitaminy A (karotenu), który ma- jak wykazały badania- działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, wapnia etc.

 

Zielone szejki są bardzo odżywcze. Ich optymalny skład dla ludzi to ok. 60% dojrzałych ekologicznych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonymi ekologicznymi warzywami. Zielone szejki w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem gdyż nadal zawierają błonnik. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foiliantów. 

 

Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie, gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia/ gryzienia ze względu na ich budowę ( twarde nerwy, liście etc). Wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości zielenin lub spożywając je zapomina o ich długotrwałym przeżuwaniu, dzięki czemu uwalniane są dobroczonne składniki warzyw zielonych.

 

Jak je przygotować?

Bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak sałata, kapusta włoska,  jarmuż – zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można jednak także sięgnąć po pietruszkę, kolendrę czy liście pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność- wszystko w zależności od waszych preferencji. Można dodać odrobinę wody bądź lodu, aby rozcieńczyć napój. Dodatkowo można wykorzystać sok z wyciśniętej cytryny, cynamon, syrop z agawy lub małą łyżeczkę miodu. Warto dodać odrobinę oleju lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek, ponieważ wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

 

Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić go zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samym kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiny, spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.

 

Przykłady – przepisy na Zielone szejki

Szejk szpinakowy:
  świeży szpinak (z 2-3 szklanki)
kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki)
sok z jednej cytryny
z 6 daktyli
wiórki kokosowe (1/3 szklanki)
szklanka wody


Bananowo-Selerowy zielony szejk 
- 1-2 banany
- 1 filiżanka wody
- 2 szklanki liści selera


Więcej na : http://witarianie.pl/zielone-szejki.html

Źródło: Robert Gołębiowski- Zielone szejki- eliksir zdrowia czyli moc zielonych roślin, http://amigdalina.com.pl/?p=963

Komentarze do artykułu: Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?

Nick:
E-mail:


pseudo
2013-05-23 16:46:41
nooo a czytaliście jeszcze co napisane jest tutaj http://leczniczeziola.pl/950/chlorofil o chlorofilu (chyba tak sie to pisze :P )

Artykuły podobne do Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?:
  • Jarmuż - super warzywo

    Czy wiesz, że jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C i karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także prowitaminy A? Zawiera też sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Sulforafan ma również działanie antybakteryjne i niszczy bakterie Helicobacter pylori.
  • Koktajl szczawiowo - bananowy

    Dziwne połączenie? Ale tylko na pierwszy rzut oka. Bardzo smakowity - wczoraj mieliśmy okazję go spróbować. Nie czuć kwaskowatego smaku, a dzięki bananom ma słodkawy posmak, do tego mega zdrowy!
  • Soki oczyszczające organizm - kilka przepisów

    Oczyszczanie organizmu to ważna rzecz każdego zdrowego człowieka w obecnych czasach. Jest to istotny element każdej diety, w dbałości o nasze zdrowie, dla profilaktyki jak i w chorobie.
  • Witamina E

    Witamina E działająca jako antyutleniacz zamienia wolne rodniki w mniej aktywne i mniej szkodliwe związki, jednocześnie chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez nie. Produkty uszkadzającego działania utleniania gromadzą się w komórkach jako pigmenty (na przykład lipofuscyna).
  • Żelazo w diecie wegetariańskiej

    Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. Co więcej, można bardzo łatwo zwiększyć wchłanialność. Jak? Jest na to bardzo prosty sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki,...
Filmiki podobne do Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?:

Zielony Szejk - Demosnstracja, Cz. 1

Wiecej informacji i jadlospis: http://diety.wp.pl/index.php/mid/49/f... W tym odcinku pokazuje, jak robie zielony szejk. Oto kilka przydatnych linkow: Blendery: Blendtec: http://www.gastroworld.pl/pl/shop/ble... Vitamax: http://szukaj.gastrona.pl/card_firm.p... Victoria Boutenko(krolowa surowej zywnosci) o Zielonych Szejkach: http://www.surawka.republika.pl/rawf1... Na (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Native American Spiritual Music 2

A selection of graphics and the great music of oliver shanti combine in this 2nd video of native american spiritual music. Indian spirituality centers on a (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 14
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Orzechy - zdrowie i witalność Orzechy mimo dość wysokiej kaloryczności są bardzo dobrym sposobem na podniesienie kondycji organizmu i poprawienie ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Olej rycynowy Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi- czyli Olej Dłoni Chrystusowej) jest olejem tłoczonym z nasion ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.