• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Sól

Wrzuć na FacebookWykop!
Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Sól

Amigdalina - występowanie

Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich: Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus) Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w  jeżynach, aronii,  żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny ...

Dlaczego nas trują? Co ukrywają wielkie koncerny?

Czy szminka znanej marki może być trująca? Jak w rzeczywistości działają kosmetyki, których używamy na co dzień? Jedna z amerykańskich organizacji przyjrzała się bliżej praktykom koncernów kosmetycznych.Amerykańska organizacja non-profit, zajmująca się bezpieczeństwem kosmetyków (safecosmetics.org) tropi i odkrywa to, czego nigdy nie dowiemy się z kolorowych reklam, a mianowicie - co w rzeczywistości zawierają "upiększacze", których używamy na co dzień. Czy ich skład prezentuje się równie doskonale jak atrakcyjne opakowanie?Okazuje się, że nie do końca, a grzechy i przewinienia o dalekosiężnych konsekwencjach zdarzają się najwięks...

Jagody Goji - smaczne lekarstwo

Owoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...

Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci)

Ogólne pranie mózgu w telewizorni sprawiło, że gdy zapytasz pierwszego napotkanego człowieka w jakim celu żuje się gumę do żucia, to zapewne otrzymasz odpowiedź jak od zaprogramowanego komputera, iż jest to niezbędne po posiłku  – by mieć zdrowe i czyste zęby. Dlaczego? Bo spada pH w ustach. A jak pożujesz sobie gumę to Ci wzrośnie. Czyżby? No to weźmy sobie pod lupę te drogocenne, przywracające pH w ustach skarby zawarte w dostępnej w każdym kiosku gumie do żucia. Oczy wywrócą nam się dzisiaj z… Orbit! I to bez cukru. Zaczynamy. ...

Kiełki w naszej kuchni

Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się  w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w. NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW? Przemiany zachodzące podczas kieł...

Kulinarne duety

Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe? Cenny dla organizmu produkt w niewłaściwym połączeniu z innym traci swoją moc albo wręcz oddziałuje szkodliwie. Okazuje się, że współpraca to duży krok do sukcesu, nie tylko w świecie ludzi. Warto zatem poznać bliżej dobre i złe duetyw menu. Nasze prababcie przed ugotowaniem grochu, czy fasoli moczyły je przez kilka godzin, a kapustę gotowały w garnku bez pokrywki. Z...

Kwarc

KWARCYT (KRYSZTAŁ GÓRSKI), energia Ćandra, Indu - (KSIĘŻYC) KWARC czyli KRYSZTAŁ GÓRSKI (kwarc mleczny, kwarc krystaliczny) o barwie przeźroczystej , a czasem mlecznej, jest zwany Mistrzem pośród uzdrawiających kamieni i już od najdawniejszej starożytności był używany dla uzdrawiania ciała i duszy pomagając w medytacji, oczyszczaniu i wzmacnianiu organizmu. Słowo kryształ pochodzi od greckiego słowa "crystalo...

Sól - wróg czy przyjaciel?

Dziś o soli – jednym z podstawowych obok cukru dodatku do przetworzonej żywności, oraz najpopularniejszej, obok pieprzu, przyprawie kuchennej. Sól w kuchni była używana od wieków, początkowo w formie nieoczyszczone soli kamiennej. Obecnie, używana głównie w formie czystego Chlorku Sodu (NaCl), często z niewielkim dodatkiem jodu (sól jodowana). Termin sól, podobnie jak cukier, odnośni się oczywiście nie tylko do jednego związku chemicznego – to cała grupa związków chemicznych, znajdujących szerokie zastosowanie w rolnictwie, me...

Sól kuchenna

Podstawową funkcją soli w naszym organizmie jest ochładzanie i nawilżanie, przydatne szczególnie w okresach wysuszenia organizmu. Sól przeciwdziała toksynom, korzystnie wpływa na trawienie usuwając obrzęki brzuszne i zaparcia jelit. Jej alkalizujący charakter równoważy wpływ grochu, fasoli, zbóż, mięsa i innych kwasotwórczych pokarmów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 5g (płaska łyżeczka). Badania pokazują jednak, że Polacy wciąż znacznie przekraczają jej dopuszczalną ilość. W 2009 roku w polskich gospodarstwach domowych samo spożycie soli dodanej (zużytej niemal wyłącznie jako dodatek d...

Sole aluminium w kosmetykach

SOLE ALUMINIUM – to substancje toksyczne. Są to sole tego samego metalu, z którego produkowane są puszki, folie i… samoloty!Znajdziesz je w kremach do opalania oraz dezodorantach i innych produktach blokujących gruczoły potowe.Ich zadaniem jest niwelowanie pocenia się i neutralizacja nieprzyjemnego zapachu.Pot i jego odór nie mogąc wydostać się z organizmu zostają w nim i zatruwają go od środka. Sole aluminium przenikają przez skórę i kumulują się w organizmie.Stosowanie antyperspirantów z solami aluminium może doprowadzić do zapalenia gruczołów łojowych i potowych oraz silnego podrażnienia i wysuszenia sk...

Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Aktualnie w krajach wysoko uprzemysłowionych są niestety mniej popularne, na drugi plan wyparły je bowiem łatwe do przygotowania źródła białka (głównie zwierzęce), takie jak mięso, drób i nabiał. Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Wartościowe zestawienia to: ryż i fasola, jęczmień i soczewica, ciecierzyca i kasza jaglana. Doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Wiele osób ma problemy z trawieniem strączkowych, bardzo często jest ...
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 12
Ostatnie Artykuły
Borelioza - jak skutecznie i naturalnie się wyleczyć? Przedstawiamy charakterystykę i całą specyfikę choroby zwanej boreliozą oraz naturalne i skuteczne sposoby na jej w ... Więcej »
Metale ciężkie - jak się oczyścić? Do najniebezpieczniejszych metali cięzkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te meta ... Więcej »
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał Ta super alga nazywana jest “mlekiem Matki Ziemi” ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gammalino ... Więcej »
Polecamy książkę: "Wylecz się sam. Megadawki witamin" Niezwykle ważna książka, stanowi encyklopedię naturalnego zdrowia. Niezbędna na półce świadomego zdrowia człowi ... Więcej »
Popularne Artykuły
Liść laurowy w oczyszczaniu kości i stawów Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy ... Więcej »
Lewatywa z kawy Lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn lipofilnych z organizmu. Zastosowanie tej metody j ... Więcej »
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Oczyszczanie wątroby wg Hulda Regehr Clark Kolejna prosta metoda. Oczyszczanie wątroby jest bardzo bezpieczne. Autorka podaje, że na ponad 500 przypadków, w tym ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.