• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Żelazo - obalamy mit

Data dodania: 2011-12-09 13:20:21, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 9248 razy, Komentarzy: 5
Wrzuć na FacebookWykop!
Żelazo - obalamy mit
Oryginalny obraz: http://glinka.chuma.pl/assets/zelazo.jpg
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Spirulina + Żelazo - doskonałe braterstwo krwi [180 draż]
    Tylko: 99.98 zł

    Kup Teraz!

    Spirulina + Żelazo - doskonałe braterstwo krwi [180 draż] - Żelazo jako składnik hemoglobiny zaopatruje 70 bilionów komórek ciała w niezbędny do życia tlen. Hemoglobina powoduje także odprowadzenie z komórek ciała powstałego w procesie oddychania dwutlenku wegla. Ten produkt jest czysto roślinnym źródłem żelaza. Jedna sprasowana spiruletka, zawiera 2,25 mg organicznie związanego żelaza w 400 mg algii spirulina platensis.

Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.

 

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania żelaza. Otóż ludzkie jelito obniża lub podwyższa je w zależności od potrzeb ustroju.

 

Dieta złożona z pokarmów roślinnych takich jak zboża, warzywa, owoce, orzechy i rośliny strączkowe w zupełności zapewnia wystarczającą ilość tego pierwiastka, a nawet może przekroczyć zalecane normy.

 

Wchłanianie żelaza zwiększa obecność witaminy C. Dlatego doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza może być np. świeża sałatka z ciemnozielonych liściastych warzyw, lub pyszny koktajl z bananów i zielonej pietruszki.

 

Roślinne źródła żelaza: otręby, zarodki pszenne, pietruszka, mąka sojowa, brzoskwinie suszone, proso, drożdże, figi suszone, mąka owsiana, morele suszone, szpinak, mąka pszenna razowa, ekstrakt drożdżowy.

 

Niedobór tego minerału powoduje spadek sprawności fizycznej, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje lub zaburzenia rytmu pracy serca. Charakterystycznym objawem niedoboru żelaza jest, łaknienie spaczone, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne. Ostatnim stadium niedoboru żelaza jest anemia, wówczas skutki niedoboru żelaza przyjmują stan ostry.

Komentarze do artykułu: Żelazo - obalamy mit

Nick:
E-mail:


Znafca
2015-05-11 15:13:06
ŻELAZO WYSOKOPROCENTOWE chociaż troszkę zanieczyszczone ale tanie: http://tom-trak.pl/web_images/ns_zlomowisko_640.jpg .Czytałem że robiono odżywki z gwoździ i jabłek.


Calineczka
2014-10-30 22:51:18
Najlepsze zelazo w tabletkach to Biofer, ma w swym skladzie zelazo hemowe, i ma go tylko 9mg w tabletce, ale tym samym lepsza wchlanialnosc niezaleznie od diety. Nie mam po nim zgagi ani zaparc. Szczerze polecam


Klaudyna
2014-05-21 12:24:37
Ja jestem w trakcie przyjmowania żelaza w tabletkach, bo wyniki, jakieś marne miałam :(
i są to tabletki z żelazem hemowym, po których bardzo dobrze się czuję. Bez mdłości, zaparć i innych nieprzyjemnych dolegliwości :)


nina
2014-04-26 10:11:15
O tej witaminie C dowiedziałam się dopiero, jak lekarz kazał mi na moją anemię w ciąży kupić żelazo z witaminą c i kwasem foliowym, takie 3 w 1. Faktycznie żelazo hemowe w połączeniu z witaminką działało lepiej, niż żelazo pochodzenia roślinnego bez żadnego dodatku.


Julita
2014-03-09 15:59:42
Ja biorę Biofer, który zawiera i żelazo hemowe-zwierzęce i niehemowe -roślinne. Idealne rozwiązanie. Mój lekarz powiedział, ze takie preparaty z żelazem hemowym są lepiej przyswajane przez nasz organizm, więc takich suplementów szukajcie w aptekach

Artykuły podobne do Żelazo - obalamy mit:
  • Żelazo w diecie wegetariańskiej

    Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. Co więcej, można bardzo łatwo zwiększyć wchłanialność. Jak? Jest na to bardzo prosty sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki,...
  • Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

    Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać problem nawożenia chemią warzyw i owoców, które kupujemy w sezonie w sklepach. Po za tym jak to w końcu jest z tym żelazem,...
  • Tajemnice naszego organizmu cz. 1

    Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Czytaj jeszcze więcej.
  • Pokrzywa - pospolita roślina o ważnych właściwościach

    Pokrzywa poprawia trawienie, jest bogata w żelazo, korzystnie wpływa na trzustkę, wątrobę oraz żołądek. Obniża również poziom cukru we krwi, ale to nie koniec zalet.
  • Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek

    Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Mleczko migdałowe i kokosowe są najlepszymi substytutami kobiecego pokarmu. Orzech kokosowy zawiera prawie wszystkie wymagane przez człowieka składniki odżywcze. Natomiast...
Filmiki podobne do Żelazo - obalamy mit:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 13
Ostatnie Artykuły w
Żelazo
Żelazo - obalamy mit Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadz ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Żelazo
Żelazo - obalamy mit Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadz ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.