• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Dodatki do artykułów spożywczych

Data dodania: 2011-05-10 09:44:07, Dodane przez: juliusz
Wyświetlony 6163 razy, Komentarzy: 1
Wrzuć na FacebookWykop!

Nie jest dla nikogo nowością,że do artykułów spożywczych, czy kosmetycznych dodaje się najprzeróżniejsze substancje. Dodaje się aby 'polepszyć' kolor, 'poprawić' smak czy zapach. Z dodatkami mamy do czynienia codziennie, spożywamy je w zasadzie codziennie i bezwiednie - niektóre dodatki wymagają zastanowienia się, wzmożenia uwagi a może i to podjęcia się jakiejś akcji w celu ochrony naszego zdrowia – zdrowia naszych dzieci. Skomentujemy tu tylko kilka dodatków ponieważ na wszystkie potrzeba by dość pokaźnego tomiku.

E904
Szelak - pozyskiwany jest z 'odchodów' owadów Kerria Lacca. Owady te żyją w lasach Thailandii. Kerria Lacca używa kleistych odchodów tego owada. Wydziela je on w celu przyklejania jaj do gałązek, liści czy kory.
Właśnie ta wydzielina używana jest jako dodatek do naszych słodkości np. żelki (fasolkowe) aby się błyszczały i miały piękny, 'apetyczny' czerwony kolorek, czerwonych art. spożywczych (soczki i softdrinki), do polerowania soczystych jabłek- jak też do barwienia drogich dywanów...

Może nie jest to aż tak paskudne, problem w tym, że w czasie zbiorów zdrapuje się też całe owady, wybiera samice z pełne jaj (jaja są bardzo czerwone) i razem wszystko miele się, gotuje itd, aby uzyskać ten cenny produkt - piękną czerwoną substancję. Ciekaw jestem ile takich robali (czy wycisku z nich) spożyliśmy w ostatnich dniach?

Szelak - pozyskiwany jest z 'odchodów' owadów Kerria Lacca

E904




E120
Karmin - Na nalepkach często pojawia się napis naturalny kolor. Jeśli to kolor czerwony - proszę czytać - może jest on w pysznym jogurcie (truskawkowym czy jagodowym), w lemoniadzie może w kisielu z pewnością jest w cukierkach.  Jest to kolejny preparat otrzymywany przez miażdżenie innych 'robali' o nazwie - Cochineal Bettle:

Zastanawiam się czemu na produktach, w napisach zawartości, zamiast naturalny kolor E120 nie stoi jasno: 'barwione miażdżonymi, czerwonymi robaczkami?




Może ktoś powie, że wybrałem te paskudztwa z uprzedzeniem i piszę jak maniak. Te (w/w) substancje są oczywiście 'naturalnymi' barwnikami - nie mam problemu z używaniem terminu 'naturalne' - one są naturalne wątpię jednak czy powinny nam dodawać apetytu.

Zmieńmy przedmiot zainteresowań. Weźmy teraz terminy takie jak 'naturalny smak' i 'naturalny zapach'. Powiecie: - no tu już trudno znaleźć paskudztwa podobne tym wyżej...

Tu do poszukiwań zachęcam czytelników pytając: - Czy prawdą jest, że jako dodatków do naszych pysznych produktów używa się np. wyciągu ze zgniłych ryb, ze skwaszonych ryb? Myślę, że odpowiedzi na te pytania będą łatwe do znalezienia.

Nie wątpi chyba nikt, że takich substancji jak ludzki pot, wydzielina z okolic krocza i odbytu człowieka; esencji moczu kociego czy końskiego (allantoina), wymiotów wieloryba (ambra) używa się w kosmetykach? Znalezienie potwierdzenia na te pytania sprawi Wam wiele więcej trudności. Warto jednak poszukać i mieć pewność, sięgając po płyn do płukania ust, który niszczy mikroby, co on zawiera. Koński czy koci mocz?

Czy jest to prawdą czy nie pozostawiam zainteresowanym. Warto, choć raz, zastanowić się co jadamy, co pijemy, czym się pryskamy po kąpieli aby zamaskować naszą naturalną, ludzką woń. Czy nie jest jakąś wredną ironią, może praktycznym żartem, że w tym ślepym pędzie 'czystości' nasz naturalny zapach, potu ludzkiego, maskujemy zapachem moczu konia lub kota?

Na zakończenie podam ostatni przykład: tłuszcz. Tłuszcz zyskał na sławie w ciągu ostatnich lat, głównie dzięki Amerykanom. Wydali Oni 'wojnę' tłuszczowi jako pierwszemu powodowi otyłości.

Kiedyś do smażenia frytek używało się łoju wołowego (klasyczny) lub oleju. Jeden z najbardziej znanych 'smażaczy frytek' - ten z logo podobnym do odwróconego tyłka - od około 1990, pod presją wegetarianów i wrogów tłuszczu i (medycyny) zrezygnował z tłuszczów zwierzęcych i używa, wymyślony w laboratoriach, 'nowy wspaniały tłuszcz' – olestrę (aka. Olean).

Jest to produkt bardziej mineralny niż naturalny ale o tym się nie mówi. Co ciekawe powstał on

Jego główną zaletą jest to, że można go używać do smażenia (frytek) w zasadzie w nieskończoność. Był sprawdzany i 'jest' nie szkodliwy...

Pojawiły się jednak wkrótce pewne różnice opinii... Okazało się po jakimś czasie, że olestra powoduje wypłukiwanie witamin A, D, E i K z organizmu, jest powodem wyjątkowo 'nie pachnących stolców', rozwolnienia, rozluźniania/znieczulenia zwieracza odbytu (nie będę dokładnie opisywał jak to się objawia - wspomnę, że objawy mają coś wspólnego ze jednym ze znanych sportów zimowym w górach...)

Teraz pozostaje tylko jeszcze dać jakiś akcent z domniemanym albo prawdziwym wykrzyknikiem – bakteriofagi! Należy o nich wspomnieć i zachęcić czytelników do szukania.

Tu np. jest pierwsza bardzo ciekawa strona:

http://www.studentnews.pl/s/16/4876-Bakteriofagi-wirusy-atakujace-bakterie.htm

Bakteriofagi
„ Pozyskuje się je ze ścieków, brudnych rzek, kałuż, gnijącego mięsa, ropy sączącej się z ran. Bakteriofagi - wirusy atakujące bakterie - wkrótce trafią do aptek. Czy gotowi jesteśmy leczyć się nimi? „Nie mamy innego wyjścia” – przekonuje prof. Andrzej Górski, dyrektor Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu.”

(Cytowane bez zezwolenia ze źródła)

Jeśli nasze, redakcji, skromne obserwacje nie są przekonujące może autorytet w/w będzie wystarczający.

Komentarze do artykułu: Dodatki do artykułów spożywczych

Nick:
E-mail:


ewa
2012-12-24 00:13:12
Tylko tyle? swinstw w jedzeniu jest cala masa, dziwne ze autor opisuje tak malo. Polecam na przyklad ksiazke: terapia dra Gersona

Artykuły podobne do Dodatki do artykułów spożywczych:
  • Czy aby na pewno wiesz co jesz?

    Często przeglądając skład produktu za którego konsumowanie zamierzamy sie zabrać, nie zdajemy sobie sprawy co kryje sie za "tajemniczą" nazwą. Niekiedy wydaje nam się, że jakiś dodatek wygląda całkiem niewinnie. Niestety często tak nie jest. Warto wejść w temat głębiej...
  • Cała prawda o kosmetykach naturalnych

    Syntetyczne konserwanty najczęściej nie mają miejsca bytu w kosmetykach naturalnych. To samo dotyczy olejów i wosków, takich jak silikon czy parafina, pozyskiwanych z oleju mineralnego. Powód? Według własnych deklaracji producenci kosmetyków naturalnych nie stosują niczego, co jest zbędne. Również syntetyczne...
  • Uwaga! TVN - Jedzenie z obcym genem

    Środki chemiczne, hormony wzrostu dla zwierząt, antybiotyki i rośliny genetycznie modyfikowane zawarte w żywności stanowią składnik naszej codziennej diety. Zdrowa żywność staje się coraz częściej mitem, bo w biznesie liczy się ilość a nie jakość. Jaki wpływ na nasze zdrowie...
  • 10 mitów na temat polskiej żywności

    Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania. Na górnych półkach z drogimi majonezami, jogurtami czy czekoladami nie brakuje towarów, które wprawdzie nieźle smakują, ale są produkowane...
  • Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

    Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.
Filmiki podobne do Dodatki do artykułów spożywczych:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 18
Ostatnie Artykuły w
Dodatki do żywności
Aspartam osłabia komórki i receptory odpowiedzialne za układ odpornościowy człowieka Aspartam dostając się do układu pokarmowego przenika do komórek odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy. W p ... Więcej »
Dodatki do artykułów spożywczych Nie jest dla nikogo nowością,że do artykułów spożywczych, czy kosmetycznych dodaje się najprzeróżniejsze substa ... Więcej »
Fluor + Aspartam Jest to wycięty kawałek z filmu ' Esoteric Agenda' , który przedstawia nam szkodliwość aspartamu i fluoru w produ ... Więcej »
Szkodliwa chemia w napojach Krótki film na temat szkodliwych dodatków E znajdujących się w napojach Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Dodatki do żywności
Dwutlenek siarki Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli. Obniża ciśnienie, a także niszczy w pok ... Więcej »
Benzoesan sodu - E211 Benzoesan sodu niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium i pojawia się cały szereg chorób związa ... Więcej »
Fluor - cichy zabójca z kranu Wielu ludzi po raz pierwszy zetknęło sie z fluorem w latach 50. Wtedy właśnie zaczęto dodawać go do pasty do zęb ... Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy! W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołu ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.