• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia

Data dodania: 2013-04-04 00:20:37, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 8876 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia
Oryginalny obraz: http://w-spodnicy.ofeminin.pl/g/Kobieta.obiekt3.aspx/0/460/Kobieta/b49bfc6a-cffc-49a7-9cce-fdd3ac8308e7_20090815013541_Lody.jpg
Kto z nas nie lubi lodów? Komu nie kojarzą się ze słońcem, latem , wakacjami, wypoczynkiem? W upalne dni to największy dziecięcy /i nie tylko/ smakołyk. Zajadamy się nimi, traktujemy je jak delicje, coś co poprawia nam nastrój, zaspokaja nasze zachcianki na słodkości i przynosi chwilowe ochłodzenie w upalny dzień.
Czy wkładając do ust porcję lodów zastanawiamy się, ile w niej jest śmietany, cukru,wanilii, owoców, orzechów, migdałów, czekolady i innych z pozoru zdrowych składników?
Lody produkowane przemysłowo to mieszanina białek mleka, cukru, tłuszczu i innych substancji nadających określony smak, kolor, czy zapach, a owoce czy orzechy są tylko bajecznie kolorowymi obrazkami na opakowaniu.
Rozmaitość i dostępność ich w naszych sklepach zaskakuje. Producenci toczą bój o klientów poprzez intrygujące nazewnictwo, mnogość smaków, przyciągającą wzrok kolorystykę opakowań. W mediach znane osoby kuszą nieświadomych zagrożenia odbiorców niebiańskimi wrażeniami po ich spożyciu. W rzeczywistości są zagrożeniem zdrowia nie tylko osób o skłonnościach alergicznych, ale także i zdrowych. Są wręcz zabójcze dla alergików ze względu na obecność różnych substancji syntetycznych nadającym lodom określony smak, zapach, kolor, mogących powodować objawy alergii, pseudoalergii, czy nietolerancji pokarmowej bezpośrednio po spożyciu jak i dopiero po kilku dniach. Mogą także powodować chorobowe zmiany na skórze, w górnych i dolnych drogach oddechowych, czy inne reakcje uogólnione.
Producenci mają obowiązek podawać na opakowaniu prawdziwy i całkowity skład ich produktu. Mimo, że są do tego zobowiązani rzadko kiedy tak robią, by nie odstraszyć bardziej świadomych konsumentów.
W lodach, poza pozorną przyjemnością ich spożywania, trudno dopatrzeć się jakiejś zalety, niosą natomiast olbrzymie zagrożenie, o którym rzadko się mówi.
Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych trucizn i odpadów z różnych gałęzi przemysłu spożywczego. Poza tym w lodach znajdują się środki bakterio- i owadobójcze, koloranty, rozpuszczalniki, stabilizatory, emulgatory, neutralizatory, olbrzymie ilości cukru lub środki słodzące, takie jak np. sacharyna, która ma udowodnione własności kancerogenne.
Lody to produkt spożywczy dostępny w sklepach przez cały rok, o długim okresie trwałości. Transportowane, zamrażane i przechowywane przez kilka do kilkunastu nawet miesięcy są prawdziwą bombą alergenową i bakteryjną o wielkiej sile rażenia. Stąd przeziębienia, zapalenia gardła, ucha, krtani w upalne dni. Konsekwencją spożycia lodów są też różnego rodzaju wysypki i wypryski skórne, objawy ze strony układu oddechowego, w tym i astmy oskrzelowej. Zawarte w lodach białko pod wpływem temperatury bardzo szybko ulega procesom gnilnym, zawarte w nich drobnoustroje błyskawicznie się namnażają /niska temperatura przechowywania hamuje aktywność, ale ich nie niszczy/, co powoduje dysfunkcje przewodu pokarmowego.
Jeśli do tego dodać niekorzystną zmianę struktury cząsteczek poszczególnych składników podczas procesu mrożenia, to okazuje się, że spożywamy produkt, który nie powinien znaleźć się w naszym jadłospisie.

Lody produkowane na skalę przemysłową zawierają:

glikol dwuetylenowy /składnik płynów przeciw zamarzaniu i rozpuszczalników farb, w Polsce niedozwolony w produkcji /, substancja emulgująca, stosowana jako tani zamiennik jajek
- aldehyd C-17 /używany do produkcji barwników, mas plastycznych i gumy/, stosowany do
produkcji lodów o smaku wiśniowym
- piperonal /środek do niszczenia wszy/ - nadaje lodom smak waniliowy
- octan etylu / środek do czyszczenia skór i tkanin/, nadaje lodom smak
ananasowy
- aldehyd masłowy /składnik klejów kauczukowych/,
nadaje lodom smak orzechowy
- octan amylu /rozpuszczalnik farb olejnych/, nadaje lodom smak bananowy
- octan benzylu /rozpuszczalnik soli azotanowych/, nadaje lodom smak truskawkowy
oraz
- aldehyd C-18, octan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i wiele innych trująco
brzmiących związków chemicznych.

Przemysł spożywczy wytwarza dużo więcej produktów nie mających nic wspólnego ze zdrową żywnością, a lody to smaczna przynęta na współczesnego klienta, który łatwo daje się złapać na marketingowe sztuczki.
Czytajmy etykiety, wykazujmy minimum zainteresowania tym co jemy, nie kierujmy się tylko wyglądem, kolorem, czy smakiem produktu. Rzetelna i całościowa wiedza pozwala dokonywać bardziej świadomych wyborów.
Czy ktoś jeszcze ma ochotę na lody?

Komentarze do artykułu: Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia:
  • Zimnotłoczone oleje roślinne

    Najkrótszy i najzdrowszy zarazem proces produkcji przechodzą oleje nierafinowane. Są wyciskane tylko mechanicznie (w prasach), w stosunkowo niskich temperaturach (poniżej 70⁰C). Zachowują swój smak, aromat, kolor i konsystencję. Nie tracą naturalnych składników odżywczych oraz witaminy E, która chroni je przed...
  • Produkty typu Light – nie dajmy się nabrać

    Czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych? Czy sięgając po produkty tak nachalnie zachwalane przez reklamę faktycznie pomagasz swojemu zdrowiu?
  • Przyprawy

    Nieodłącznym elementem zdrowej kuchni są przyprawy. Poza nadawaniem smaku i aromatu mają również silne działanie energetyczne, uławiają trawienie posiłków a także wzbogacają organizm w witaminy i minerały. Wiele z nich ma też cenne właściwości lecznicze.
  • Czy aby na pewno wiesz co jesz?

    Często przeglądając skład produktu za którego konsumowanie zamierzamy sie zabrać, nie zdajemy sobie sprawy co kryje sie za "tajemniczą" nazwą. Niekiedy wydaje nam się, że jakiś dodatek wygląda całkiem niewinnie. Niestety często tak nie jest. Warto wejść w temat głębiej...
  • 10 mitów na temat polskiej żywności

    Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania. Na górnych półkach z drogimi majonezami, jogurtami czy czekoladami nie brakuje towarów, które wprawdzie nieźle smakują, ale są produkowane...
Filmiki podobne do Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia:

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #3 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 23
Ostatnie Artykuły w
Szkodliwa żywność
Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli o ... Więcej »
Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci) W składzie gumy Orbit mamy niemal same chemikalia – substancje silnie zakwaszające ustrój. A gumy Orbit dla dzieci? ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Przestroga dla odchudzających się Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie ch ... Więcej »
Sól kuchenna Nadmiar soli powoduje obciążenie nerek, przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic, podwyższa ciśnienie krwi, pr ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Szkodliwa żywność
Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów Oto kilka produktów, których powinniśmy unikać dla lepszego zdrowia Więcej »
Woda czy Coca Cola? Kość w szklance z Coca Colą rozpuści sie w 2 dni. Coca Colą można wyczyścić rdzę i tłuste plamy. Dystrybutorzy ... Więcej »
Lista 5 najgorszych produktów żywnościowych Pączki, kolorowa woda gazowana, frytki, chipsy, smażone owoce morza to wg dr Josepha Mercoli produkty, których nie na ... Więcej »
Cukier zabójca Cukier w postaci monosacharydów lub dwusacharydów znajdujemy w pożywieniu takim, jak słodycze, owoce, masło orzecho ... Więcej »
Chleb - trudna prawda Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chl ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.