• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Sól - wróg czy przyjaciel?

Data dodania: 2010-09-17 12:49:00, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 10748 razy, Komentarzy: 2
Wrzuć na FacebookWykop!
Sól - wróg czy przyjaciel?
Oryginalny obraz: http://przyrodawieliczka.xorg.pl/miniatury/sol5.jpg
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Sól himalajska granulowana 1000 g
    Stara cena: 7.50 zł
    W promocji:
    5.90 zł
    (-21 % / -1.6 zł)

    Kup Teraz!

    Sól himalajska granulowana 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
  • Sól himalajska drobna 1000 g
    Stara cena: 7.50 zł
    W promocji:
    5 zł
    (-33 % / -2.5 zł)

    Kup Teraz!

    Sól himalajska drobna 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
Dziś o soli – jednym z podstawowych obok cukru dodatku do przetworzonej żywności, oraz najpopularniejszej, obok pieprzu, przyprawie kuchennej.

Sól w kuchni była używana od wieków, początkowo w formie nieoczyszczone soli kamiennej. Obecnie, używana głównie w formie czystego Chlorku Sodu (NaCl), często z niewielkim dodatkiem jodu (sól jodowana).
Termin sól, podobnie jak cukier, odnośni się oczywiście nie tylko do jednego związku chemicznego – to cała grupa związków chemicznych, znajdujących szerokie zastosowanie w rolnictwie, medycynie, budownictwie, przemyśle spożywczym.

Szczypta fizjologii :-)
Wszystkie istoty żyjące potrzebują związków soli. Ludzkie ciało składa się w 75% z "wody", a precyzyjniej - wodnych roztworów soli, zwanych fizjologicznymi roztworami soli, występującymi w stężeniu 0.9%. Roztwór taki można uzyskać "poza" ciałem, jest głównym składnikiem np. kroplówek używanych w szpitalach. Cały proces przepływu i wymiany wody w organizmie jest skomplikowany i nie zamierzam was nim zanudzać :-). O jednym warto wspomnieć – elektrolity. Są to pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, min. wapń i magnez. Kluczową rolę w zachowaniu równowagi pełnią sód i potas.
Prawidłowe funkcje na poziomie komórkowym zapewnia właśnie gospodarka płynami w organizmie, która służy jako "transport" składników odżywczych do i z komórek. Taka wymiana elektrolitów powoduje, w dużym uproszczeniu, powstanie "elektryczności" w organizmie. Dzięki temu procesowi bije serce, oddychają płuca, działa układ krwionośny i nerwowy – wszystkie funkcje życiowe zależą od prawidłowej gospodarki elektrolitowej!

Dlaczego nadmiar soli kuchennej jest szkodliwy?

Sól w ostatnich latach zyskała bardzo złą sławę, głównie za sprawą przypisywania jej kluczowego znaczenia w powodowaniu problemów z krążeniem i sercem. Dieta bogata w sól kuchenną podnosi ciśnienie, co długofalowo prowadzi do chorób układu krwionośnego. Jednak sód jest kluczowym pierwiastkiem w organizmie, potrzebnym do zachowania prawidłowych funkcji wielu narządów. Mała sprzeczność, prawda?
Kluczem do odkrycia prawdziwej przyczyny szkodliwości soli kuchennej, podobnie jak białego cukru, jest jej oczyszczanie. Naturalna sól, (kopalna, kamienna czy morska) jest obok sodu bogata w inne minerały. Kłaniamy się więc nisko producentom soli, za wprowadzenie do naszej diety kolejnej trucizny.

Sól jest rafinowana poprzez suszenie w bardzo wysokiej temperaturze, która niszczy wszelkie inne substancje w niej zawarte. Do soli używanej w przemyśle spożywczym dodaje się też fluorki, jodek potasu, substancje anty-zbrylające. Dodatek tych substancji powoduje zmianę koloru soli, więc żeby uzyskać ponownie śnieżno-białą barwę, traktuje się sól wybielaczami. Tak spreparowana sól jest pakowana w woreczki i trafia na nasze stoły.
Sól kuchenna zaburza równowagę potasowo – sodową w organizmie, powodując nadmierne wypłukiwanie pierwiastków śladowych wraz z moczem, łzami i potem. W warzywach występuje naturalna równowaga sodu i potasu, która wynosi mniej więcej 10 części potasu na 1 część sodu. Przyjmowanie dodatkowej wyjałowionej z pierwiastków śladowych soli kuchennej, która prócz sodu (i niepotrzebnych często szkodliwych dodatków) nie wnosi do organizmu żadnych pozytywnych substancji, powodując znaczne szkody w gospodarce elektrolitowej organizmu.

Czym uraczą Was w sklepie?

O ile w domowej kuchni sól jest najczęściej używana w rozsądnych ilościach, problem pojawia się w przypadku spożywania dużych ilości wysoko przetworzonej żywności. Praktycznie WSZYSTKIE przetworzone produkty dostępne w sklepach zawierają mniejsze lub większe ilości soli. Począwszy od słonawych przekąsek, poprzez konserwy, pieczywo, nabiał, smarowidła do pieczywa, przyprawy i proszkowane specyfiki typu kostki rosołowe.
3 gramy soli dziennie uważa się za rekomendowaną ilość do spożycia. Tymczasem przeciętny Amerykanin spożywa 20g soli dziennie, Europejczyk zaś 16g !

Trudno uwierzyć?

Weźmy na cel modne ostatnio kostki rosołowe – magiczne kosteczki, które zastępują nam kości zwierzęce i włoszczyznę podczas gotowania zup. Pani Domu postanowiła ugotować zupkę dla rodziny – powiedzmy półtora litra, akurat dla 4 osób. 3 kostki rosołowe wrzuciła do garnuszka, dodała makaronu, łyżeczkę Vegety do smaku i wybrane inne składniki. W ten oto sposób jedna porcja zupy 300ml. Zawiera średnio 4 gramy soli – to tak, jakby zjeść łyżeczkę do herbaty z solą. Jeszcze większe ilości soli spożywamy, używając produktów takich jak maggi, wszelkie "Fixy" i "Pomysły na obiad". Talerz zupki dla rodziny i bezpieczna norma spożytej soli kuchennej przekroczona. Do tego rano na śniadanie kanapki (chleb – sól, cukier, wędlina – sól, Ser – sól), dziecko w szkole zje pewnie jakieś chrupki (sól) lub paluszki (sól), popijając coca-colą w puszce (cukier). Do sałatki na obiad użyjemy mieszanki ziołowej "do sałatek" (sól), wodę na ziemniaki/makaron/ryż posolimy (sól)...dodatkowo w ciągu dnia z przetworzoną, kupioną w sklepie żywnością zjemy i wypijemy zapewne nadmierne ilości białego cukru (kolorowe, gazowane napoje, "kawa" z automatu) i kilka gramów chemii spożywczej. Można by tak wymieniać bez końca.

Czy istnieje alternatywa?

Sól kuchenna NIE jest nam do niczego potrzebna, wyrządza w organizmie ogromne szkody. Natomiast jakieś źródło soli w diecie istnieć powinno. Wysoko przetworzoną sól kuchenną, najzdrowiej jest zastąpić gruboziarnistą solą morską, lub solą "himalajską". Są to w naturalny sposób uzyskiwane sole spożywcze, dostępne w dobrze zaopatrzonych sklepach lub w internecie. Mają korzystny wpływ na zdrowie, oczywiście stosowane z umiarem (6-7g dla osoby zdrowej, do 3 g dla osoby z problemami kardiologicznymi). Szczególnie polecam naszą Polską sól kamienną, lokalny patriotyzm ;-).
Pozdrawiam i niezmiennie - rozsądku w żywieniu życzę :-)

Komentarze do artykułu: Sól - wróg czy przyjaciel?

Nick:
E-mail:


Tessa234
2014-12-12 19:45:06
Pytasz czy sól jest niegrożna -zobacz na ,w różnych solach np. środki przeciwzbrylające -co to? poszukaj albo E-536 w morskiej,to będziesz wiedziała jakiej szukać.

pozdrawiam Tessa 234


Kuba
2010-09-17 11:33:10
Bardzo ciekawy artykuł! Nie wiem czy wiecie ale sól przez to że podnosi ciśnienie krwi może często prowadzić do krwotoków z nosa! Tak! Jeśli Wy albo Wasi przyjaciele cierpią na częste krwotoki (sam znam takich osób kilka) to niech sprawdzą swój jadłospis i się zastanowią czy przypadkiem nie za bardzo lubią dosolić :)

Artykuły podobne do Sól - wróg czy przyjaciel?:
  • Toksyczne składniki w kosmetykach

    Spis niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego substancji zawartych w kosmetykach.
  • Kwarc

    KWARC czyli KRYSZTAŁ GÓRSKI (kwarc mleczny, kwarc krystaliczny) o barwie przeźroczystej , a czasem mlecznej, jest zwany Mistrzem pośród uzdrawiających kamieni i już od najdawniejszej starożytności był używany dla uzdrawiania ciała i duszy pomagając w medytacji, oczyszczaniu i wzmacnianiu organizmu....
  • Sól kuchenna

    Nadmiar soli powoduje obciążenie nerek, przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic, podwyższa ciśnienie krwi, przyczynia się do otyłości i cukrzycy.
  • Niebezpieczne, ukrywane fakty na temat szczepionek

    W Stanach Zjednoczonych FDA (US Food and Drug Administration) naliczła 54.072 odwrotnych reakcji poszczepiennych w okresie od lipca 1990 do listopada 1993 r.. FDA przyznała również, że liczba ta odzwierciedla jedynie 10 proc. wszystkich przypadków, ponieważ większość lekarzy nie wykonuje...
  • Woda: Wielka tajemnica

    Przypuszczenia na temat rzeczywistych, a jednocześnie cudownych właściwości wody wykraczają daleko poza układ słoneczny, dowodząc, że dzięki tej substancji można przesyłać informacje szybciej od prędkości światła. Tu dowiesz się o wielu nowatorskich odkryciach m.in. takich jak zastosowanie konstrucji wodnych w...
Filmiki podobne do Sól - wróg czy przyjaciel?:

Native American Spiritual Music 2

A selection of graphics and the great music of oliver shanti combine in this 2nd video of native american spiritual music. Indian spirituality centers on a (więcej...)

Szkodliwość alkoholu - co się dzieje w organizmie

Jeżeli ktoś przekazuje nam informacje, że alkohol to toksyna, która zabija bezpowrotnie nasze neurony, upośledza organizm i wyniszcza nasze ciało to i tak nie do (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 22
Ostatnie Artykuły w
Szkodliwa żywność
Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli o ... Więcej »
Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci) W składzie gumy Orbit mamy niemal same chemikalia – substancje silnie zakwaszające ustrój. A gumy Orbit dla dzieci? ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Przestroga dla odchudzających się Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie ch ... Więcej »
Sól kuchenna Nadmiar soli powoduje obciążenie nerek, przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic, podwyższa ciśnienie krwi, pr ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Szkodliwa żywność
Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów Oto kilka produktów, których powinniśmy unikać dla lepszego zdrowia Więcej »
Woda czy Coca Cola? Kość w szklance z Coca Colą rozpuści sie w 2 dni. Coca Colą można wyczyścić rdzę i tłuste plamy. Dystrybutorzy ... Więcej »
Lista 5 najgorszych produktów żywnościowych Pączki, kolorowa woda gazowana, frytki, chipsy, smażone owoce morza to wg dr Josepha Mercoli produkty, których nie na ... Więcej »
Cukier zabójca Cukier w postaci monosacharydów lub dwusacharydów znajdujemy w pożywieniu takim, jak słodycze, owoce, masło orzecho ... Więcej »
Chleb - trudna prawda Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chl ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.