• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Parafina w kosmetykach

Data dodania: 2013-04-29 22:04:52, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 5467 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Parafina w kosmetykach
Oryginalny obraz: http://photos02.istore.pl/16535/photos/big/1640137.jpg

Parafina zwana inaczej „olejem mineralnym” to mieszanka węglowodorów nasyconych uzyskanych z destylacji ropy naftowej.


Znajdziesz ją w podkładach pod makijaż, tonikach nawilżających, a także w balsamach do ciała.


Parafina ma czynić skórę gładką i elastyczną.
W rzeczywistości, w sposób bardzo szkodliwy, nadaje jej tylko efektu gładkości i pozornej elastyczności.


Zmieszana z innymi związkami, składającymi się na puder, wciska się w pory, wypełnia je, tworzy wrażenie jednolitej powierzchni i jednocześnie blokuje kanały łojowe. W efekcie powstają pryszcze, zaskórniki, skóra jest coraz bardziej zanieczyszczona, wizyty u kosmetyczki coraz częstsze, a zakup kolejnych kosmetyków oczyszczających uszczupla nasz portfel.


Parafina, hamując procesy wymiany gazowej, sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych, tworząc świetny grunt pod trądzik. Dłuższe stosowanie produktów kosmetycznych, których skład oparty jest na „oleju mineralnym”, doprowadza do przesuszenia tkanki skórnej i przyśpiesza proces starzenia się skóry.


Parafiny trudno jest się pozbyć, bo na wodę jest odporna. Zwykły prysznic nie zmyje jej z naszego ciała. Trzeba użyć naturalnego oleju bądź ciepłej wody z dużą ilością mydła. Mimo że jest to naturalny związek chemiczny, nie jest on przyswajalny przez ludzki organizm, który traktuje parafinę jak ciało obce. Nie trawi jej, nie absorbuje także od zewnątrz.


„Olej mineralny” tworzy na skórze warstwę, która nie pozwala jej oddychać, wydzielać potu ani toksyn, co w konsekwencji prowadzi do kumulowania się wydzielin skórnych pod szczelną skorupą parafiny.

Wystrzegajmy się więc następujących nazw w składzie kosmetyku:


•Paraffinum Liquidum

•Paraffin

•Synthetic Wax

•Isoparaffin

•Mineral Oil

•Vaseline

•Petrolatum

•Ceresin

•Isododecane

•Isobutane

•Isohexadecane

•Ozokerite

•Cera Microcristallina


Czy to oznacza, że masz wyrzucić do kosza wszystkie kosmetyki? Używaj odpowiednich produktów, które nie zawierają parafiny lub przynajmniej zawierają jej jak najmniej.

Jeżeli produkt kosmetyczny spowoduje skutki uboczne, takie jak podrażnienie lub wysypkę – natychmiast umyj to miejsce wodą z mydłem i oczywiście już go więcej nie używaj.

Nie przesadzaj ze stosowaniem kosmetyków i staraj się wybierać kosmetyki naturalne.


Twoje zdrowie jest ważniejsze niż chwilowe piękno.

 

Komentarze do artykułu: Parafina w kosmetykach

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Parafina w kosmetykach:
  • Sole aluminium w kosmetykach

    SOLE ALUMINIUM – to substancje toksyczne. Są to sole tego samego metalu, z którego produkowane są puszki, folie i… samoloty! Znajdziesz je w kremach do opalania oraz dezodorantach i innych produktach blokujących gruczoły potowe. Ich zadaniem jest niwelowanie...
  • Parabeny - niebezpieczne substancje

    W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, w których odkryto, że guzy nowotworów zlokalizowane w klatce piersiowej u wielu pacjentek zawierały parabeny. Wyniki badań doprowadziły do postawienia tezy, że parabeny mogą powodować raka piersi. Zwłaszcza jeśli znajdują się...
  • Co to jest SLS?

    SLS i SLES to tanie detergenty syntetyczne stosowane od dawna w przemyśle do odtłuszczania i mycia urządzeń oraz pomieszczeń. Dziś możemy je znaleźć w prawie każdym szamponie, żelu myjącym, czy płynie do kąpieli. To najbardziej niebezpieczne składniki stosowane...
  • Dlaczego nas trują? Co ukrywają wielkie koncerny?

    Trujący ołów w szminkach kilku bardzo popularnych marek! Substancje rakotwórcze w dziecięcych szamponach! Silne alergeny w wodach toaletowych! A to nie wszystko...
  • Dobroczynne tłuszcze - Olej lniany

    Kwasy tłuszczowe występujące w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływają też korzystnie na nerwy, sprzyjając leczeniu ich uszkodzeń. Olej lniany pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnień układu nerwowego, pomaga przy drętwieniach. Zabezpiecza nerwy przed uszkodzeniami wynikającymi z chorób...
Filmiki podobne do Parafina w kosmetykach:

Native American Spiritual Music 2

A selection of graphics and the great music of oliver shanti combine in this 2nd video of native american spiritual music. Indian spirituality centers on a (więcej...)

Żywność GMO zmienia funkcje narządów - Mike Adams

Cóż więc się dzieje, gdy zjadamy rośliny, które zostały zmienione, sztucznie spreparowane w laboratorium przez naukowców motywowanych zyskiem, dla najbardziej złowrogiej korporacji na świecie? Otrzymujemy (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 25
Ostatnie Artykuły w
Trujące Kosmetyki
Parafina w kosmetykach Parafina, hamując procesy wymiany gazowej, sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych, tworząc świetny grunt pod trądzi ... Więcej »
Toksyczne składniki kosmetyków Większość toksycznych składników wcieracie codziennie w skórę i włosy, wdychacie je używając dezodorantów i l ... Więcej »
Dlaczego nas trują? Co ukrywają wielkie koncerny? Trujący ołów w szminkach kilku bardzo popularnych marek! Substancje rakotwórcze w dziecięcych szamponach! Silne ale ... Więcej »
Sole aluminium w kosmetykach SOLE ALUMINIUM – to substancje toksyczne. Są to sole tego samego metalu, z którego produkowane są puszki, folie i ... Więcej »
Parabeny - niebezpieczne substancje W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, w których odkryto, że guzy nowotworów zlokalizow ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Trujące Kosmetyki
Parabeny - niebezpieczne substancje W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, w których odkryto, że guzy nowotworów zlokalizow ... Więcej »
Amoniak Amoniak to substancja szkodliwa, działa silnie drażniąco na błony śluzowe dróg oddechowych, oczu i na skórę. Pro ... Więcej »
Toksyczne składniki w kosmetykach Spis niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego substancji zawartych w kosmetykach. Więcej »
Toksyczne substancje w szamponach, płynach i piankach po goleniu Jak wygląda wasz poranek spędzony w łazience- w skrócie on: myje zęby, płucze jamę ustną płukanką, bierze szy ... Więcej »
Sole aluminium w kosmetykach SOLE ALUMINIUM – to substancje toksyczne. Są to sole tego samego metalu, z którego produkowane są puszki, folie i ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.