• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Fermentowane produkty sojowe

Data dodania: 2011-02-26 17:32:29, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 14356 razy, Komentarzy: 1
Wrzuć na FacebookWykop!
Fermentowane produkty sojowe
Oryginalny obraz: http://viggo.pl/m/i/stock/tofu.jpg

Do fermentowanych produktów sojowych należą : tempeh, miso, tofu, sosy sojowe i natto. Żywność fermentowana nie tylko zawiera sporo cennej witaminy B12 ale także ułatwia jej wchłanianie. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione przez bakterie i drobnoustroje. Proces fermentacji w zasadniczy sposób zmienia charakter pożywienia – nadaje produktom zdolność do ekspansywnego oddziaływania na organizm. 

 

W KILKU ZDANIACH O WŁAŚCIWOŚCIACH


Tempeh pochodzi z Indonezji, wytwarza się go z ziaren lekko podgotowanej soi. Ma jedną z największych zawartości wit. B12 z wszystkich produktów żywnościowych, zawiera 19% białka, minerały – wapń, fosfor i żelazo. Posiada niski poziom tłuszczów nasyconych, wysoki poziom tłuszczów nienasyconych i rzadko występujące, a bardzo ważne kwasy tłuszczowe omega 3. Podobnie jak inne produkty sojowe, jest źródłem izoflawonów – substancji bioaktywnych o właściwościach regulacyjnych. Jest dobrym substytutem produktów pochodzenia zwierzęcego. Może być gotowany na parze, pieczony, smażony albo opiekany.
 

Miso to pasta ze sfermentowanej soi, została wynaleziona w Chinach ok. 2500 lat temu.  Najczęściej używane jest do przyprawiania zup i sosów. Może również zastępować sól (1/2 łyżeczki soli to ok.1,5 łyżki stołowej miso łagodnego). Polecane jest szczególnie w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Najpopularniejsze to  miso sojowe (hatcho), z dodatkiem jęczmienia – łagodniejsze w smaku (mugi) i ryżowe  – bardziej słodkie (kome). Każdy z rodzajów miso ma swój indywidualny smak i konsystencję. Miso zawiera 13-20% białka, zestaw aminokwasów podobny do profilu białka występującego w mięsie oraz szereg minerałów: wapń, fosfor, żelazo, potas, siarkę, magnez i miedź. Zawiera sporo korzystnych enzymów i bakterii korzystnych dla układu trawiennego, dlatego pomaga usunąć z organizmu śluz, który gromadzi się w wyniku spożywania dużej ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie zalecane jest do spożywania rano – wtedy właśnie dostarcza do organizmu dużej dawki bardzo cennej energii.

 

Tofu jest produktem z rozdrobnionej i ugotowanej soi, w konsystencji przypomina twarożek, nie zawiera jednak cholesterolu, którego jest sporo w serach. Upowszechniło się dzięki buddyjskim mnichom, którzy odkryli, że jest ono źródłem łatwo przyswajalnego i dobrej jakości białka. Posiada też witaminy z grupy B i wiele ważnych minerałów – wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Ze względu na niską wartość kaloryczną i korzystny wpływ na gospodarkę cholesterolem w organizmie jest zalecane osobom z chorobami układu krwionośnego i odchudzającym się.

 

Sos sojowy wytwarzany jest z fermentowanych nasion soi, jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Początkowo był znany tylko w Chinach, w XVI w. dotarł już do pozostałych mieszkańców Azji, a w XVII w. do Europy. Sosy sojowe różnią się smakiem i kolorem, podnoszą walory odżywcze i smakowe potraw. Do najpopularniejszych należy shoyu – z dodatkiem pszenicy lub jęczmienia i tamari – bez ziaren zbóż, otrzymywany przy wyrobie miso.

 

Najmniej znane natto spożywane jest przez Japończyków od tysięcy lat. Otrzymywane jest z soi, którą w tradycyjny sposób poddaje się procesowi fermentacji. Jest w czołówce najzdrowszych produktów na świecie. Z jakich względów się tam znalazło? Zawiera enzym, który w naturalny i bezpieczny sposób pozwala utrzymać optymalną gęstość krwi. Kwas linoleinowy i lecytyna zawarte w natto obniżają poziom cholesterolu i utrzymują naczynia krwionośne w elastyczności. Sfermentowana soja usuwa złogi śluzu w jelitach, wspomagając przy tym przemianę materii i pozbywanie się zbędnych kilogramów. Warto też wspomnieć o sporej ilości witaminy K (10-krotnie więcej niż w szpinaku), która jest bardzo istotna w formowaniu kości i zapobieganiu osteoporozie.

PROSTE I SMACZNE PRZYKŁADY DAŃ

„Jajecznica” z tofu
25g tofu, 2 małe cebule, 2 łyżki oliwy, sos sojowy
Cebulę pokroić w kostkę, tofu rozdrobnić lub pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i odczekać aż się zeszkli. Dodać pokrojone tofu i pokropić sosem sojowym, można też dodać świeże zioła. Smażyć na niewielkim ogniu 3-6 minut.

Zupa miso z warzywami i glonami
warzywa - marchew, dynia, cukinia, rzodkiew, cebula, kabaczek ( w zależności od upodobań), glony - wakame lub kombu (ok. 5-10cm), miso - ok. 1 łyżeczki na osobę
Do garnka z wodą włożyć kawałek wakame (lub kombu), gotować ok. 10 min,  po czym glon usunąć. Dodać warzywa i gotować ok. 15min. Pod koniec gotowania ( na ok. 3 min.) dodać pastę miso i doprawić.

Tempeh z kiszoną kapustą
1 kubek kiszonej kapusty, 200g tempeh, 1 łyżka sosu sojowego shoyu, olej do głębokiego smażenia, gałązka natki pietruszki
Tempeh pokroić w małą kostkę i usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor, odsączyć w papierowym ręczniku. Wycisnąć sok z kapusty do rondelka, dodać shoyu i usmażony tempeh. Gotować razem ok. 3 min. Na koniec dodać kiszoną kapustę, wymieszać i udekorować natką pietruszki.

 

Źródło: „Kuchnia wegańska” Agnieszka Olędzka, Warszawa 2009; „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford, Łódź 2010; „Smaki świata w kuchni makrobiotycznej” W. Nelissen, Szczecin 2004; http://www.wegetarianski.pl; http://www.inoczi.pl

Komentarze do artykułu: Fermentowane produkty sojowe

Nick:
E-mail:


Znafca
2015-05-11 23:38:04
Zawsze jest zagrożenie że to nie jest soja a np. sojoszczur.

Artykuły podobne do Fermentowane produkty sojowe:
  • Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

    Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Posiadają liczne właściwości lecznicze i wzmacniające.
  • Dlaczego warto jeść miso

    Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jakości tłuszczu. Miso zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie tytoniu, jak i spożywanie alkoholu. Miso zawiera dość znaczną ilość glukozy, prostego cukru, który dostarcza...
  • Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha!

    Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pycha. Chcesz jadać smacznie i zdrowo? Zerknij tutaj.
  • Kiełki w naszej kuchni

    Fasola mung – wyhodowano ją w Chinach specjalnie w celu pozyskania kiełków . Zawiera najważniejsze witaminy – A, B, C, E oraz wapń, żelazo, fosfor, potas. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca i nowotworom. Brokuły - najbardziej znane ze swoich...
  • Wigilijny stół na zdrowie

    Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zdrowia jak zawsze zachęcająca do zdrowego stylu życia poleca w tym roku 12 wigilijnych naprawdę zdrowych potraw, w oparciu o tylko składniki pochodzenia roślinnego, bez...
Filmiki podobne do Fermentowane produkty sojowe:

Native American Spiritual Music 2

A selection of graphics and the great music of oliver shanti combine in this 2nd video of native american spiritual music. Indian spirituality centers on a (więcej...)

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Co to jest spirulina? Zalety i właściwości algi spirulina platensis

Spirulina zawiera aż 65% białka - podstawowego budulca organizmu ludzkiego! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 10
Ostatnie Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.