• Woda Redox
  • Preparaty Invex Remedies
  • »
  • Woda Redox
  • W sklepie Spirulina
  • W sklepie PodarujZdrowie
  • Invex Remedies

Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

Data dodania: 2011-02-21 12:35:42, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 38242 razy, Komentarzy: 1
Wrzuć na FacebookWykop!
Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze
Oryginalny obraz: http://www.montimaniacy.pl/uploads/images/zdjecia_artykuly/staczki.jpg

Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Aktualnie w krajach wysoko uprzemysłowionych są niestety mniej popularne, na drugi plan wyparły je bowiem łatwe do przygotowania źródła białka (głównie zwierzęce), takie jak mięso, drób i nabiał. Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Wartościowe zestawienia to: ryż i fasola, jęczmień i soczewica, ciecierzyca i kasza jaglana. Doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Wiele osób ma problemy z trawieniem strączkowych, bardzo często jest to jednak wynikiem nieprawidłowego przygotowania oraz złych połączeń pokarmowych. Warto zatem pamiętać o kilku ważnych zasadach : moczyć je nawet 12 godzin przed przygotowaniem, fasole należy dokładnie przeżuwać, po zagotowaniu dobrze jest 2-3 razy odlać wodę w celu pozbycia się puryn szkodliwych dla naszych stawów, dla podniesienia wartości i ułatwienia trawienia gotować je z dodatkiem glonu kombu. Usprawnienie trawienia powoduje również dodanie pod koniec gotowania odrobiny octu jabłkowego lub winnego, a także doprawienie sosem sojowym. Warto pokrótce zapoznać się z cennymi właściwościami poszczególnych warzyw strączkowych.

 

• Fasola Jaś – posiada silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie, posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, witaminy A, B, PP. Działa korzystnie na wątrobę i płuca, upiększająco na skórę.

 

• Czarna fasola – korzystnie działa na nerki i funkcje rozrodcze, stosuje się ją w leczeniu bólów krzyża i kolan, w przypadkach chrypy i zapalenia krtani.

 

• Fasola adzuki – wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy, zmniejsza obrzęki, odtruwa organizm, stosowana u osób z objawami wilgoci i nadmiarem wody w organizmie. Wypijając pół szklanki wywaru przed posiłkiem można uzyskać środek leczniczy na dolegliwości nerkowe, zewnętrznie natomiast stosuje się zmielone ziarna dodając wodę (w formie pasty) przy śwince i czyrakach.

 

• Fasola mung – jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych.

 

• Ciecierzyca – jest bogatym źródłem tłuszczów wielonienasyconych, węglowodanów, minerałów ( fosfor, potas, magnez, wapń, cynk) i witamin ( z grupy B, A, C, E i K). Ze względu na dużą zawartość błonnika i niewielką kaloryczność jest polecana osobom na dietach i diabetykom.

 

• Soczewica – najpopularniejsze odmiany to czerwona, zielona i brązowa. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi.

 

• Soja – jest bogatym źródłem białka, wapnia, siarki, fosforu oraz witamin : B, C, E, K, PP. Wykorzystuje się ja w leczeniu chorób serca, układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, usprawnia pracę trzustki i obniża poziom cukru. Badania wskazują, że zawarte w soi izoflawony pomagają zachować masę kostną. Łatwiejsze do strawienia są produkty fermentowane z soi – miso, sosy sojowe, tempeh, tofu i natto.

 

• Zielony groszek – wzmacnia śledzionę, trzustkę i żołądek. Ułatwia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Stosowany jest w wypadku obrzęków, zaparć, skurczów i wykwitów skórnych. Niezliczone zalety warzyw strączkowych przekonują do zwiększenia ich udziału w naszej diecie, co najważniejsze – diecie dla zdrowia.

Źródło: Alchemia pożywienia - Bożena Żak Cyran, Łódź 2008; Odżywianie dla zdrowia - Paul Pitchford, Łódź 2010; http://www.biokurier.pl

Komentarze do artykułu: Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

Nick:
E-mail:


Mirosław Mazur
2013-03-28 09:40:03
Trochę już zapomnieliśmy o tym, że nasze swojskie warzywa i owoce a w tym przypadku warzywa strączkowe posiadają tak dużo dobroczynnych związków odżywczych. Szukamy w produktach pochodzących za granicą, kiedy mamy własne na wyciągnięcie ręki.

Artykuły podobne do Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze:
  • Kiełki w naszej kuchni

    Fasola mung – wyhodowano ją w Chinach specjalnie w celu pozyskania kiełków . Zawiera najważniejsze witaminy – A, B, C, E oraz wapń, żelazo, fosfor, potas. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca i nowotworom. Brokuły - najbardziej znane ze swoich...
  • Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

    Większość wodorostów ma wiele właściwości wspólnych, m.in. odtruwają organizm, oczyszczają układ limfatyczny, działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, są skuteczne w walce z nadwagą.
  • Zboża i produkty zbożowe oraz ich właściwości

    Pełne ziarna zbóż dostarczają wszystkich potrzebnych minerałów, wzmacniają, oczyszczają organizm i odbudowują jego głębokie struktury. Są nieocenionym źródłem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dostarczając przy tym sporo energii życiowej i dobrego samopoczucia.
  • Fermentowane produkty sojowe

    Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuwają złogi śluzu z organizmu. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione...
  • Pochodzenie miodu i jego właściwości - wstęp do apiterapii

    Miód jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych i właściwości leczniczych. Już 6 tys. lat temu w okolicach Walencji znalazły się dowody na spożywanie miodu. Rysunek wykonany na ścianie skalnej jaskini przedstawia człowieka wspinającego się po miód na drzewo otoczone pszczołami. Miód...
Filmiki podobne do Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)

Co to jest spirulina? Zalety i właściwości algi spirulina platensis

Spirulina zawiera aż 65% białka - podstawowego budulca organizmu ludzkiego! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 28
Ostatnie Artykuły w
Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze
Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze
Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.