• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Żelazo w diecie wegetariańskiej

Data dodania: 2012-11-22 01:11:36, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 6639 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Żelazo w diecie wegetariańskiej
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Spirulina + Żelazo 180 draż.
    Tylko: 99.98 zł

    Kup Teraz!

    Spirulina + Żelazo 180 draż. - Spirulina to ogromne bogactwo składników odżywczych jest zasadowa, co ułatwia wchłanianie żelaza. Aby wykorzystać w pełni żelazo, organizm ludzki potrzebuje witaminy B12 i witaminy K. Dobrze się więc składa, że spirulina jest rośliną obfitującą w witaminę B 12, jak też bogatym źródłem witaminy K. Jedna sprasowana tabletka zawiera 2,25 organicznie związanego żelaza i 400 mg spirulina platensis.
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym.

Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – głównie w czerwonym mięsie. Natomiast formę niehemową zawiera pożywienie roślinne. Jest ona przyswajalna dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatna. Co więcej, można bardzo łatwo zwiększyć wchłanialność. Jak? Jest na to bardzo prosty sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki, który ma w sobie witaminę C. Witamina ta może zwiększyć przyswajanie żelaza nawet 10-krotnie! Badania dowiodły, że osoby, którym podawano witaminę C, wychodziły z anemii mimo braku suplementowania żelaza!

W tworzeniu czerwonych krwinek ważny jest również kwas foliowy (szczególnie dla kobiet w wieku rozrodczym) oraz witamina B12. Kwas foliowy znajdziemy w zielonolistnych warzywach, pomarańczach, roślinach strączkowych, pomidorach, bananach itp. Witamina B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka, ale ponieważ wchłanianie odbywa się w jelicie cienkim, najprawdopodobniej nie przyswajamy jej z tego źródła. Nie do końca wiadomo, w jaki sposób człowiek pozyskuje tę witaminę. Uważa się, że jej źródłem w pożywieniu jest mięso, jaja, produkty mleczne. Śladowe ilości zawierają również kiszonki. Weganie powinni więc profilaktycznie ją suplementować dostępnymi na rynku preparatami (np. Vegevit czy Naturella), choć zdarzają sie osoby, które nie suplementując nie odczuwają żadnych objawów braku.

Wracając do żelaza, postaram się wymienić główne jego źródła w pożywieniu wegetarianina, tak aby łatwiej było czytelnikowi komponować swoją dietę.

Rośliny o zielonych liściach:

- nać pietruszki
- sałata
- kapusta
- brokuły
- bazylia
- pokrzywa (także herbatka, bardzo korzystna przy anemii!) i inne.

Pestki, nasiona, orzechy:

- pestki dyni (aż 15 mg na 100 gramów, czyli więcej niż dzienna zalecana dawka)
- słonecznik
- sezam
- siemię lniane
- nerkowce
- pistacje
- migdały
- soczewica (zwłaszcza kiełki)
- inne strączkowe – soja, ciecierzyca, fasola mung, fasola czerwona itp.

Spore ilości żelaza zawierają też ziarna zbóż, ale ze względu na dużą ilość fitynianów i błonnika jest ono słabo przyswajalne.

Mniejsze ilości w owocach suszonych:

- morele
- brzoskwinie
- rodzynki

oraz świeżych:

- maliny
- czarna porzeczka (dodatkowo znakomite źródło witaminy C!)
- jagody, jeżyny, ciemne winogrona itp.

Zastanawiasz się pewnie, dlaczego nie wymieniłam szpinaku, który słynie z dużych ilości żelaza. Otóż i owszem, ma go sporo (choć nie więcej niż inne liściaste warzywa), ale ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego (podobnie jak w przypadku szczawiu) nie jest ono prawie w ogóle przyswajane przez nasz organizm.
Omawiając kwestię przyswajania żelaza warto też wspomnieć, że lepiej unikać popijania posiłków czarną herbatą, gdyż również utrudnia ona wchłanianie. Dotyczy to także kawy, ale w mniejszym stopniu. Za to wart polecenia jest napar z pokrzywy czy np. „herbatka” rooibos.

Komentarze do artykułu: Żelazo w diecie wegetariańskiej

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Żelazo w diecie wegetariańskiej:
  • Żelazo - obalamy mit

    Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też...
  • Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

    Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać problem nawożenia chemią warzyw i owoców, które kupujemy w sezonie w sklepach. Po za tym jak to w końcu jest z tym żelazem,...
  • Tajemnice naszego organizmu cz. 1

    Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Czytaj jeszcze więcej.
  • Amigdalina - występowanie

    Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
  • Pestki i nasiona

    Ten nieodłączny składnik zdrowej diety jest znakomitym źródłem nienasyconych tłuszczów - linolenowego i linolowego. Zarówno kwas linolenowy jak i linolowy dostarczane są z zewnątrz, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Pestki i nasiona zawierają też wysokiej wartości...
Filmiki podobne do Żelazo w diecie wegetariańskiej:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Witamina B17-Ukrywane Lekarstwo Na Raka-Film Dokumentalny

Autor przedstawia dowody świadczące o tym, iż rak jest chorobą wynikającą głównie z braku w diecie ludzi współczesnych podstawowego składnika pokarmowego, podobnie jak w przypadku (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 14
Ostatnie Artykuły w
Wegetarianizm i Weganizm
Polecamy książkę: "Dieta, która żywi i leczy" Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Można po ... Więcej »
Polecamy książkę: "Dlatego nie jemy zwierząt" „To wpływowa i ważna książka. Zwierzęta hodowlane mają emocje podobne do naszych pupili i jest to przekazane prz ... Więcej »
Polecamy książkę: "Zdrowy maluch" Książka "Zdrowy maluch" Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron to bardzo ciekawa propozycja poradnika żywieniowego dla r ... Więcej »
Żelazo w diecie wegetariańskiej Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Wegetarianizm i Weganizm
Polecamy książkę: "Dieta, która żywi i leczy" Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Można po ... Więcej »
Żelazo w diecie wegetariańskiej Żelazo niehemowe zawarte w pożywieniu roślinnym jest przyswajalne dla nas w mniejszym stopniu, ale także przydatne. ... Więcej »
Polecamy książkę: "Zdrowy maluch" Książka "Zdrowy maluch" Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron to bardzo ciekawa propozycja poradnika żywieniowego dla r ... Więcej »
Polecamy książkę: "Dlatego nie jemy zwierząt" „To wpływowa i ważna książka. Zwierzęta hodowlane mają emocje podobne do naszych pupili i jest to przekazane prz ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.