• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Ryż - ziarenko życia

Data dodania: 2014-12-31 01:18:31, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 3451 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Ryż - ziarenko życia
Oryginalny obraz: Photo credit: iWoman / CC BY-SA

Ryż jest znany w Chinach od ok. 5000 r. p.n.e. To jedna z najczęściej występujących na świecie roślin uprawnych – zaraz po pszenicy. Ryż stanowi podstawę wyżywienia połowy ludzkości.
Dziś plantacje ryżu można spotkać niemal na całym świecie. Uprawia się go na wodnych albo suchych polach. Jednak najbardziej cenione są odmiany pochodzące z plantacji wodnych. W zależności od odmiany ryż dojrzewa 100–250 dni. Dojrzały ścina się po spuszczeniu wody, suszy się w suszarniach lub na groblach, zawieszony na żerdziach.

Jest smaczny, pożywny i zawiera bardzo niewiele kalorii, zatem jest znaczący dla osób na dietach odchudzających. 100 g ugotowanego ryżu to 93–112 kcal i zaledwie 1 g tłuszczu o korzystnych proporcjach nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ale to nie tylko kalorie są argumentem dla diet odchudzających. Otóż ryż odchudza dzięki niskiej zawartości sodu (2 mg/100 g) i stosunkowo wysokiej ilości potasu lekko odwadnia. Tkanki zatrzymują nieznaczną ilość wody, więc komórki tłuszczowe nie mogą wiązać substancji lipidowychczego następstwem jest spadek wagi.
Ponadto ryż nie zawiera glutenu co stanowi ogromną wartość w coraz bardziej powszechnej alergii na gluten.
Ryż zaspokaja głód na dość długo. Podczas gotowania zwiększa swoją objętość aż trzykrotnie, co może też mieć znaczenie ekonomiczne, bo już 50 g ziarenek ryżu zaspokaja głód na dłuższy czas.
Ryż jest lekkostrawny i łatwoprzyswajalny. Zdecydowanie bardziej niż ziemniaki i pieczywo.

Co dobrego w ryżu

Zebrane prosto z pola ziarnko ryżu otoczone jest srebrno-brązową osłonką. W środku ziarenka znajduje się zarodek bogaty w pełnowartościowe białka o składzie zbliżonym do aminokwasów zwierzęcych. Tego białka nie ma zbyt wiele, ale jest zbudowane z aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie wytwarza, a które sami czerpiemy z pożywienia. Ponadto ryż zawiera witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), a także witaminy K i E (chroni przed wolnymi rodnikami) i wapń, żelazo oraz cynk (poprawiają odporność), potas (reguluje ciśnienie krwi), fosfor, mangan, magnez (koi nerwy i poprawia koncentrację)
Jednak nie każdy ryż jest tak samo zdrowy. najbardziej pożądany jest ryż brązowy i paraboliczny. Jeśli wolisz ryż biały, wybierz długoziarnisty - jest bogaty w błonnik i lepiej trawiony.

Photo credit: ~MVI~ (warped) / IWoman / CC BY


Ryż brązowy, a ryż biały

Ryż brązowy ma zachowaną osłonkę, zarodek i balastową warstwę otrębów, a tam właśnie jest większość witamin i minerałów. Natomiast ryż biały uzyskuje się przez zeszlifowanie lub łuskanie z zewnętrznych osłonek. Ma zdecydowanie mniej witamin, biopierwiastków i błonnika niż ryż brązowy.
Na terenach, gdzie biały ryż jest głównym składnikiem pożywienia, występuje większe ryzyko zachorowania na beri-beri, chorobę spowodowaną niedoborem tiaminy (wit. B1) i innych składników mineralnych. Istnieje też zależność pomiędzy zachorowaniem na cukrzycę typu II, a codziennym zjadaniem białego ryżu. Powoduje bowiem gwałtowny (choć krótkotrwały) skok poziomu insuliny, z czym związane są zmiany poziomu glukozy we krwi.
Brązowy ryż ma krótszy okres przydatności do spożycia, więc producenci poddają go obróbce. Ryż parboiled, poddawany obróbce pod ciśnieniem, w 80 proc. zachowuje witaminy i minerały (cenne substancje z łupiny „wprasowane” zostają w ziarno). Jak każdy biały ryż traci jednak swoje substancje balastowe.
Ryż biały ma nieograniczoną przydatność do spożycia. W oryginalnym opakowaniu można przechowywać go latami.

Właściwości lecznicze brązowego ryżu

  • korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • reguluje po ziom cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni
  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające – neutralizuje uszkadzające komórki i wywołujące zmiany nowotworowe wolne rodniki
  • może być pomocny w leczeniu nowotworów
  • olej z ryżu jest bardzo zdrowy jeśli chodzi o skład jak i wysoką temperaturę dymienia. Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, które obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a więc ryzyko miażdżycy i zawału. Zawiera także gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki i po wstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia się i łagodzi objawy klimakterium.

Ryż  w leczeniu raka

Jak wskazują badania, sok z komórek ryżu radzi sobie z komórkami nowotworowymi człowieka tak samo lub nawet lepiej niż lek o nazwie Taxol. Co więcej, ma jedną właściwość, której medykament nie posiada – jest łagodny dla komórek zdrowych. Odkrycie to może dać początek nowym, skuteczniejszym metodom leczenia nowotworów.
Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan, na czele których stał biolog Ramakrishna Wusirika, stworzyli swoisty koktajl antyrakowy z komórek macierzystych ryżu, który wyhodowali w swoim laboratorium przy użyciu nasion odmiany ogrodowej ryżu o nazwie Oryza sativa, czyli ryż siewny. Następnie zebrali wydzielinę z tych komórek, nazywanych kalusami, i sprawdzili, jak zareagują na nie komórki nowotworowe jelita grubego i nerki.
Po 96-godzinnym oddziaływaniu roztworu z ryżu na komórki nowotworowe, zabitych zostało aż 95% komórek rakowych nerki oraz 83% komórek rakowych jelita grubego, podczas gdy komórki zdrowe nie poniosły praktycznie żadnych szkód (uszkodzeniu uległo mniej niż 5% komórek). Jak podają badacze, Taxol – środek farmaceutyczny stosowany w leczeniu raka, także zniszczył komórki nowotworowe (ponad 80% zarówno w przypadku komórek rakowych nerki, jak i jelita grubego), jednak wpłynął negatywnie na komórki nieobjęte zmianami (zniszczył ponad 20% zdrowych komórek).

Także badacze z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie poddali testom otręby z czarnego ryżu i zauważyli, iż zawierają one dużą ilość antocyjanin, czyli przeciwutleniaczy, które u roślin odpowiadają za ciemny kolor. U człowieka zabezpieczają one naczynia krwionośne i chronią komórki przed uszkodzeniami DNA, które mogą być przyczyną powstawania zmian nowotworowych. Oprócz przeciwutleniaczy ryż dostarcza organizmowi także błonnika oraz związków roślinnych zapobiegających schorzeniom serca oraz rakowi.

Badania nad właściwościami antyrakowymi ryżu przeprowadzono również w Chinach, gdzie powszechnie stosuje się czerwony ryż drożdżowy. Jest to produkt znany od tysięcy lat, używany w kuchniach jako przyprawa lub barwnik. Słynie on z korzystnego wpływu na układ pokarmowy i krążenia, jednak najnowsze eksperymenty ujawniły kolejną właściwość czerwonego ryżu drożdżowego. Wyniki badań opublikowanych w „American Journal of Cardiology” sugerują, że zmniejsza on ryzyko śmierci w wyniku zachorowania na nowotwór o ponad 75%, a także obniża ryzyko wystąpienia schorzeń serca o 33%, a ponownego zawału o 45%.

Na Uniwersytecie w Canterbury przeprowadzono badania potwierdzające tezę, że spożywanie ryżu może pomóc w ograniczeniu zachorowalności na raka jelit. Pracująca na uczelni prof. Ann Richardson jest zdania, iż szybki wzrost liczby osób ze zdiagnozowanym nowotworem jelit w Japonii i Hongkongu związany jest ze zmianami stylu odżywania, które nastąpiły w tych państwach na przestrzeni ostatnich 50 lat. W przeciągu 20-30 lat spożycie ryżu w Japonii zmalało o prawie 50%. Tymczasem w krajach takich jak Chiny czy Indie, gdzie nie zaobserwowano spadku spożycia ryżu, statystyki dotyczące raka jelit są wciąż niskie. Jak sugeruje Richardson, liczba zachorowań na raka jelita grubego wzrosła zbyt szybko, abyśmy mogli mówić o zmianach genetycznych. Dlatego najprawdopodobniej mamy do czynienia z utratą któregoś z czynników obronnych.

Źródło: http://natemat.pl/66993,ryz-na-nowotwory , http://zdrowy-tryb-zycia-abc-rodziny.pl/news-ryz-i-jego-wlasciwosci,nId,1352814

Komentarze do artykułu: Ryż - ziarenko życia

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Ryż - ziarenko życia:
  • Lecznicze działanie ryżu

    Pomimo lekkiej budowy ryż sprzyja powstaniu silnej energii, daje wytrwałość i przyczynia się do długowieczności. Swoją witalność zachowuje niemal bez końca. Są ziarna, które zakiełkowały po wielu tysiącach lat. W porównaniu z innymi ziarnami ryż ma zwartą budowę i nie...
  • Konkurs! Do wygrania elegancki prezent!

    Zapraszamy do konkursu, w którym można wygrać elegancki zestaw naturalnych kosmetyków na bazie olejku z opuncji figowej ufundowany przez Skarby Maroka.
  • Wykłady otwarte - dr Partap Chauhan o ajurwedzie - 15-18.11.2014 - Warszawa, Kraków, Szczecin

    Zapraszamy na wykłady dr Partapa Chauhana - jednego z najbardziej znanych w Indiach lekarzy ajurwedy, łączącego z powodzeniem akademickie wykształcenie z tradycyjną ajurwedą.
  • Edycja limitowana: Olej z czarnego kminku 1700 kapsułek!

    Sprawdź najnowszą ofertę! Czarny kminek działa antybakteryjnie, antywirusowo, antysepty-cznie i przeciwgrzybicznie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także podnosi odporność. Bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na gojenie się ran oraz regenerację organów wewnętrzynych....
  • Śliwki - smaczne i proste lekarstwo

    Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Zalecane są dla osób z problemami jelitowymi. Zapobiegają nowotworom jelita grubego. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo, hamują wchłanianie cholesterolu, działają zbawiennie na nasz układ nerwowy dzięki zawartości magnezu i...
Filmiki podobne do Ryż - ziarenko życia:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)

Zdrowie Na Sprzedaż 1/5

O produkcji leków decyduje zmowa monopolistów, a nie chęć niesienia pomocy najbardziej potrzebującym twierdzą twórcy włoskiego dokumentu. Ustalili, że dziesięć największych firm farmaceutycznych kontroluje (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 24
Ostatnie Artykuły w
Zboża i produkty zbożowe
Ryż - ziarenko życia Ryż jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale oprócz tego, że posiada szereg właściwości leczniczych okazuje się, że ... Więcej »
Płatki Najzdrowsze płatki to te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Są zdrowe, pełne ... Więcej »
Kasza jaglana Kasza jaglana, kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą ... Więcej »
Zboża i produkty zbożowe oraz ich właściwości Pełne ziarna zbóż dostarczają wszystkich potrzebnych minerałów, wzmacniają, oczyszczają organizm i odbudowują j ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Zboża i produkty zbożowe
Zboża i produkty zbożowe oraz ich właściwości Pełne ziarna zbóż dostarczają wszystkich potrzebnych minerałów, wzmacniają, oczyszczają organizm i odbudowują j ... Więcej »
Kasza jaglana Kasza jaglana, kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą ... Więcej »
Płatki Najzdrowsze płatki to te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Są zdrowe, pełne ... Więcej »
Ryż - ziarenko życia Ryż jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale oprócz tego, że posiada szereg właściwości leczniczych okazuje się, że ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.