• Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Ksylitol zdrowy zamiennik cukru

Data dodania: 2012-10-27 17:27:07, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 5595 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru
Oryginalny obraz: http://dentofresh.pl/img/herbs_ksylitol.jpg
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Ksylitol Fiński 1000 g
    Stara cena: 35.90 zł
    W promocji:
    29.90 zł
    (-17 % / -6 zł)

    Kup Teraz!

    Ksylitol Fiński 1000 g - Ksylitol, czyli cukier brzozowy jest nie tylko doskonałym zamiennikiem niezdrowego cukru, ale też skutecznym specyfikiem wspierającym higienę i zdrowie zębów oraz dziąseł. Znany jest też ze swojego dobroczynnego działania na zdrowie.

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i  12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier! Zalecany  jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa  przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego  przed przełknięciem  zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po  umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy  i  infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym  bakteriom jelit -  np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład  Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd  "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję  insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób  możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).  Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych  wykazują, że 4 do 12 gramów są  wystarczające do całkowitego i trwałego  zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku  Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż  ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez  ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa  wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5  zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).

Komentarze do artykułu: Ksylitol zdrowy zamiennik cukru

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Ksylitol zdrowy zamiennik cukru:
  • Ksylitol - jak słodko i... zdrowo!

    Ksylitol jest bezpieczny dla diabetyków, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Reguluje gospodarkę mikroelementami - m. in. przywraca właściwą konsystencję kości, jest antybakteryjny, wzmacnia odporność, poprawia stan uzębienia i dziąseł, jest skuteczny w walce przeciwko bakteriom jelit.
  • Syrop z agawy

    Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego.
  • Miętowe cukierki bez cukru z Reishi

    Cukierki z Reishi pozwalają utrzymać świeży oddech, likwidują kaszel i wpływają korzystnie na Nasze zdrowie. Są bez dodatku cukru, a w swoim składzie dodatkowo zawierają właśnie wyciąg z ganodermy - Reishi. Rząd japoński uznał oficjalnie Reishi jako roślinę leczniczą wspomagającą...
  • Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

    Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.
  • Cztery Nowe Grupy Pokarmowe w leczeniu cukrzycy

    W badaniu przeprowadzonym na pacjentach z cukrzycą insulinozależną, pozostających na niskotłuszczowej diecie skrobiowej i regularnie ćwiczących, okazało się, że spośród grona 21 na 23 osób stosujących leki doustne oraz 13 z 17 osób na insulinie mogło zrezygnować z tradycyjnego...
Filmiki podobne do Ksylitol zdrowy zamiennik cukru:

Wywiad z Clemensem Kuby o (samo)uzdrawianiu, władzy i pieniądzu [PL] (poprawione napisy)

W filmie poruszone zależności między przemysłem zdrowotnym, lekarzami a władzą nad ludźmi. A wszystko to przedstawione przez pryzmat ego, które jest przyczyną tych zjawisk. Podstawową (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 14
Ostatnie Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych subs ... Więcej »
Ksylitol - jak słodko i... zdrowo! Ksylitol jest bezpieczny dla diabetyków, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Reguluje gospodarkę mikroelementami - ... Więcej »
Wigilijny stół na zdrowie Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zd ... Więcej »
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha! Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pych ... Więcej »
Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źród ... Więcej »
Wigilijny stół na zdrowie Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zd ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.